Парламентът ще търси изход от създалата се безпрецедентна криза на

...
Парламентът ще търси изход от създалата се безпрецедентна криза на
Коментари Харесай

Пореден опит за избор на шеф на НС, този път без Минчев

Парламентът ще търси излаз от създалата се невиждана рецесия на първото пленарно съвещание, което продължава и през днешния ден. До тук се стигна, откакто работата на Народното събрание беше блокирана и депутатите не съумяха да се схванат кой ще застане отпред на Народното събрание.
По Конституция обаче решението, би трябвало да се вземе точно в първия ден по тази причина партиите приложиха лека ловкост, като на процедура излязоха в отмора до през днешния ден.
Най-много гласове получиха Никола Минчев от " Продължаваме промяната " и Росен Желязков от ГЕРБ. На второто гласоподаване Движение за права и свободи не поддържа претендента на ГЕРБ и той остана с по-малък избор.
Късно нощес партията на Кирил Петков и Асен Василев разгласи, че отдръпва номинацията на Минчев, с цел да не вкарват страната в конституционна рецесия и остават в съпротива.
ПП няма да издигат Минчев за началник на Народно събрание, Василев счита ротацията за мощно неефективна
Възможно ли е председателството на Народно събрание да е ротационно?
За Андрей Гюров ротацията не е най-оптималният вид
" Ние дадохме късмет на всички парламентарни групи да се обединят към най-достойния претендент, повдигнат от Политическа партия - господин Никола Минчев. Във втория рунд на гласуването той завоюва най-вече гласове и все пак не можахме да излъчим ръководител. Тъй като се появи обвиняване, че ние пречим на опцията да се направи избор, парламентарната група реши на свое съвещание да не издига претендент и да даде опция на останалите да проведат гласоподаване ", сподели Гюров.
Асен Василев съобщи, че като съпротива партията ще гласоподава срещу номинацията на Росен Желязков от ГЕРБ, а групата им занапред ще взема решение дали да поддържа претендента на друга партия.
Работата ще продължи в 10 часа тази заран, а преди този момент политическите сили се събират на ексклузивен председателски съвет.

 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР