Парламентът се оказа неподготвен за работа в извънредната ситуация. ©

...
Парламентът се оказа неподготвен за работа в извънредната ситуация. ©
Коментари Харесай

Депутатите умуват как да работят, след като техен колега е заразен с коронавируса

Парламентът се оказа неопитен за работа в изключителната обстановка.

© Велко Ангелов Работата на Народното събрание е сложена под въпрос откакто стана ясно, че един от депутатите - Хасан Адемов от Движение за права и свободи, е с позитивна проба за ковид. За това заяви късно във вторник вечерта ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Случаят наложи незабавно всичките останали 239 народни представители да се изследват за ковид и дружно с това пренареди програмата за работа на Народното събрание.

Днес трябваше да заседават две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по енергетика, които трябваше да одобряват значими промени в закони. Бюджетната комисия трябваше да разиска импортираната от финансовия министър Владислав Горанов актуализация на държавния бюджет, а тази по енергетика - измененията в Закона за енергетиката, свързани с намаляването на цената на газа.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Беше свикано и изключително съвещание на Народното събрание за четвъртък, което трябваше да гласоподава измененията. Положителната проба за ковид на депутата от Движение за права и свободи обаче освен че сложи на карта приемането на значимите за държавното управление ремонти, изключително актуализацията на бюджета, само че може да докара до налагането на карантина на народните представители и по този начин до неспособност Народното събрание да заседава за интервал от 14 дни.

Правителството внесе в Народното събрание актуализацията на бюджета във вторник. Тя планува спад на приходите с 2.44 милиарда лева, недостиг от 3.5 милиарда лева, или 3% от Брутният вътрешен продукт, и нарастване на тавана за нов дълг до 10 милиарда лева през тази година. Ако проверката на бюджета се отсрочи във времето, финансовият министър ще остане с вързани ръце да вземе дълг през този интервал.

Старата ария на нов глас

Заради комплицираната обстановка водачите на парламентарни групи се събраха на председателски съвет при Цвета Караянчева в сряда сутринта, с цел да обсъдят по какъв начин Народното събрание да заседава, само че до дефинитивно решение по този начин и не се е стигнало. Вместо това въпросът беше отсрочен за четвъртък, когато ще са излезли пробите за ковид на депутатите и ще е ясно дали има и други инфектирани.

За следващ път са били дискутирани другите разновидности за работа на Народното събрание, които бяха обсъждани и преди гласуваното предишния петък решение за прекъсване на съвещанията и привикване на Народното събрание единствено когато би трябвало да се одобряват актове, свързани с изключителното състояние. Продължават и другите тълкования на парламентарно показаните партии за това кой от тези разновидности е вероятен и кой не е. Дистанционно гласоподаване . То беше препоръчано от Движение за права и свободи и предвиждаше съвещанията и гласуването да стават онлайн. Този вид обаче се отхвърля от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и част от депутатите от " Обединените патриоти " с аргумента, че по този начин се нарушава конституцията. В нея е записано, че Народното събрание открива съвещанията си при съществуване на кворум от повече от половината народни представители, а законите се гласоподават от депутатите " персонално " и " очевидно ". Според Йордан Цонев от Движение за права и свободи " персонално " и " очевидно " не значи наложително наличие в пленарната зала и това е аргументът му, че депутатите може да заседават и онлайн. Според народни представители от болшинството обаче това е нарушаване на конституцията. " Има парламентарен проблем с установяването на кворум и с гласуването ", сподели Искрен Веселинов от " Обединените патриоти ". От ГЕРБ споделят, че сходно тълкувание са създали и от правния отдел на Народното събрание. Според тяхното мнение съвещанията на комисиите биха могли да стават посредством отдалечено разискване и гласоподаване, само че пленарните съвещания на Народното събрание и изключително гласуването - не. Към това депутати от ГЕРБ прибавят, че гласуванията в пленарната зала стават графологично - посредством пръстов отпечатък и, в случай че са отдалечено, няма по какъв начин да бъдат зачетени. Проблем съгласно народните представители е и неналичието на техническа опция Народното събрание да заседава онлайн. Присъствал на председателския съвет народен представител описа, че представител на IT-отдела на Народно събрание обяснил, че механически може да се обезпечи заседаването на комисиите отдалечено, само че не и на всичките 240 депутати. Тайно гласоподаване. Това е предлагането на ГЕРБ и съгласно депутати от ръководещата партия по този начин няма да се наруши конституцията. В нея има текст, съгласно който Народното събрание може да реши гласуването да бъде скрито. Този вид планува съществуването в постройката на най-малко 121 депутати, които да се записват, с цел да има кворум, а за разискването на дадения законопроект в пленарната зала да участват стеснен брой народни представители. След това комисия ще приема бюлетина с всички гласувания на депутатите за деня.
Обсъждан е и вид всички депутати да се реалокират в постройката на някогашния Партиен дом, където са кабинетите им, а тези, които вземат участие в дебата, да заседават в някоя от залите на разстояние един от различен. И при този, и горния втори вид обаче гласуването ще става доста постепенно, тъй като на първо четене се приема целия законопроект, само че при второто вотът е текст по текст.

Има и вид както дебатите, по този начин и гласуването да стават в пленарната зала като в нея влизат стеснен брой народни представители. От Българска социалистическа партия, които на предходния председателски съвет предложиха депутатите да заседават в НДК, където има задоволително огромна зала да седят на разстояние един от различен, в този момент са защитавали позицията, че обвързване на болшинството да предложи решение на казуса, тъй че Народното събрание да може да заседава безвредно. " Ако има предпочитание, ще се намерят разновидности Народното събрание да работи ", сподели депутатът от левицата Крум Зарков.

Окончателното решение по какъв начин Народното събрание да гласоподава импортираната от Министерски съвет актуализация на бюджета ще бъде взето в четвъртък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР