Парламентът прие процедурните правила за избор на нов състав на

...
Парламентът прие процедурните правила за избор на нов състав на
Коментари Харесай

Парламентът прие правила за избор на нова ЦИК

Парламентът одобри процедурните правила за избор на нов състав на Централната изборна комисия. Това стана без разисквания и в отсъствието на депутатите от Българска социалистическа партия, които първи настояха за промяната й заради приключването на нейния мандат. Предложението на социалистите в началото беше отхвърлено от ГЕРБ и част от Патриотите, само че след намесата на премиера Бойко Борисов ръководещите премислиха позицията си.

"Опозицията не е в пленарната зала, въпреки тази процедура неизбежно да е обвързвана и с нейните реакции. Отсъствието отразява съгласно мен отношението и задачата на обществената офанзива във връзка с процедурата за избор на нова Централна изборна комисия ", означи ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов. Той прикани изборът на нова ЦИК да не се трансформира в част от предизборната акция.

Съгласно признатите текстове оферти за членове могат да се вършат от парламентарните групи, от неправителствени организации посредством народни представители, от партии и обединения, които нямат депутати в нашия парламент, само че имат членове на Европейския парламент. Предложенията се вършат в писмена форма посредством деловодството на Народното събрание до Комисията по правни въпроси. Срокът за това е 14 дни от приемането на процедурните правила.

В Изборния кодекс е записано, че депутатите имат право да изберат ръководителя, заместник-председателите и секретаря на комисията, като гласуването за тях е поотделно. Останалите членове се назначават от президента на републиката въз основа на предложение на парламентарно показаните партии и обединения, както и на партиите и обединенията, които имат определени с техните кандидатски листи членове на Европарламента, само че не са парламентарно показани.

Изслушването на претендентите ще е обществено. Кирилов изиска в него да вземат участие всички кандидати, което значи освен четиримата, избирани директно от Народното събрание, само че и останалите 14, които би трябвало да бъдат назначени от президента.

Изборът е плануван за 20 март, когато изтича мандатът на сегашната Централна изборна комисия. Гласуването ще е очевидно посредством компютризираната система. За определен ще се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко претенденти за една служба са получили повече от половината от гласовете, ще бъде определен този, който е събрал най-вече гласове "за ".

Ако и при повторното гласоподаване никой от претендентите не получи нужните гласове, Народното събрание приема решение за разкриване на нова процедура за избор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР