Парламентът прие процедурните правила за избор на нов председател и

...
Парламентът прие процедурните правила за избор на нов председател и
Коментари Харесай

Парламентът прие правилата за избор на нов състав на КЕВР


Парламентът одобри процедурните правила за избор на нов ръководител и четирима членове на Комисията за енергийно и водно контролиране. Предложенията ще се вършат в 14-дневен период.

Предложенията за ръководител на КЕВР, както и за четиримата членове - двама в региона на енергетиката, един в региона на водоснабдяването и канализацията, и икономист да могат да се вършат от народни представители и парламентарни групи, взеха решение депутатите.

На по-късен стадий отрасловата комисия ще организира чуване на претендентите навън съвещание.

Преди дни Народното събрание утвърди измененията в Закона за енергетиката, с които вкара едно облекчение за бъдещите комисари. В регулатора към този момент ще могат да влизат специалисти с петгодишен стаж в тази област, а не с най-малко седем, каквото беше предходното условие.

Председателят на комисията би трябвало да има освен нужният стаж, само че да е заемал управителна позиция в енергетиката или водния бранш.

При приемането на закона на второ четене от Българска социалистическа партия се оповестиха срещу понижаване на условието на стаж, като заподозряха, че разпоредбите за избор на самостоятелен орган се трансформират поради избран човек. От ГЕРБ обявиха, че задачата е да се даде път на младите, като категорично ще се изисква стаж на управителна служба в експертната област, заяви БНР.

Възможността обаче измененията в закона да не бъдат признати дефинитивно накара Българска социалистическа партия да предложи нов период за внасяне на кандидатурите.

Ускоряването на процедурата за замяна на състава на регулатора, чийто мандат изтече през април, става по искане на премиера Борисов след оповестено от КЕВР повишаване на парното макар поевтиняването на природниягаз.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР