Парламентът прие на второ четене Закона за личната помощ.Законът е

...
Парламентът прие на второ четене Закона за личната помощ.Законът е
Коментари Харесай

Депутатите одобриха на второ четене Закона за личната помощ

Парламентът одобри на второ четене Закона за персоналната помощ.

Законът е в отговор на протестните дейности на майките на деца с увреждания от самодейността „ Системата ни убива “, които от месеци упорстват за промяна в обществената сфера.

Според закона, държавната политика за персонална помощ на хора с увреждания ще се реализира от Министерството на труда и обществената политика, а даването ѝ – от снабдители на персонална помощ.

Броят на часовете за персонална помощ се дефинира въз основа на четири степени.

Първа степен на умерена взаимозависимост - при потребност от помощ за осъществяване на разнообразни действия в ежедневния живот от няколко пъти на месец или нужда от лимитирана поддръжка за лична самостоятелност.

Втора степен на тежка взаимозависимост – при потребност от помощ за осъществяване на разнообразни действия в ежедневния живот до два пъти дневно или нужда от лимитирана поддръжка за лична самостоятелност.

Трета степен на доста тежка взаимозависимост – при потребност от помощ за осъществяване на разнообразни действия в ежедневния живот не повече от четири пъти дневно или нужда от лимитирана поддръжка за лична самостоятелност.

Четвърта степен на тотална взаимозависимост – при потребност от помощ и непрекъсната поддръжка от друго лице за осъществяване на разнообразни действия в ежедневния живот повече от четири пъти дневно, заради цялостната загуба на физическа, умствена, интелектуална или сетиван самостоятелност.

Ползвател на персонална помощ или упълномощено от него лице, което заявява погрешни данни или наруши разпоредбите за прилагане на персоналната помощ, се санкционира с санкция от 100 до 300 лева

Съгласно признатите текстове доставчикът на персоналната помощ по закона е общината. Парламентът реши общините да могат да преотстъпват дейностите по даване на персонална помощ.

Още детайлности по тематиката прочетете в Actualno.com.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР