Парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравното

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравното
Коментари Харесай

Нов механизъм определя цените на лекарствата за онкоболни, търговците връщат пари на болниците при големи надценки

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за здравното публично обезпечаване. С него се основава нов механизъм за закупуване на онкологичните медикаменти, които са отвън рамковите съглашения на НЗОК, съобщи кореспондент на " Фокус "

Законопроектът е общ - сред парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

Новият механизъм цели намаляването на разходването на обществен запас от страна на НЗОК, която заплаща за специфичните лекарства. Формулата, която ще работи оттук насетне, планува Касата да заплаща най-ниската цена, реализирана от болничното заведение, провеждаща публични поръчки, която стойност е не по-висока от междинната претеглена през последните шест месеца. Ако лечебните заведения са постигнали цена, която е с 20% по-висока от най-ниската цена, търговците ще би трябвало да връщат тези пари на лечебните заведения. 

По време на разискванията в отрасловата Здравна комисия бяха дадени голям брой образци за това по какъв начин през годините Здравната каса е била източвана поради надценките на медикаментите. 

Освен основаването на нов механизъм за закупуването на медикаментите за онкоболните, измененията вкарват и опцията РЗОК да подписват договорите с доставчиците на медицински услуги и търговците на дребно на лекарствени артикули и с електронен автограф. На първо четене се предвиждаше договорите да бъдат подписвани напълно по електронен път, само че по предложение на " Възраждане " ще има и двете благоприятни условия. Целта на това изменение е да се понижи административната тежест и да се лимитират опциите за нарушавания. Очаква се, откакто навлезе практиката с електронните подписи, тя напълно да размени хартията. 

Промените, касаещи медикаментите за онкоболните, би трябвало да влязат в действие от 1 юли 2024 година. 

При дебатите Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ разяснява, че от промените не ставало ясно какъв тъкмо ще е механизмът, по който ще се прави изчислението за междинната притеглена стойност на медикаментите. По думите му в Здравна комисия е станало ясно, че това ще се случва като се махат най-високите и най-ниските цени, само че оттова не се контролира каква ще бъде действителната, а това създавало опция още веднъж да се купуват лекарства с надценки.

Той предложи да има централизирана социална поръчка, ръководена от Здравното министерство.

От " Възраждане " също разкритикуваха механизма. Според тях междинната стойност още веднъж може да бъде висока, даже откакто бъдат отстранени най-високата и най-ниската стойност. Те не виждат по какъв начин сегашната формула отстранява надценките и облекчава Здравната каса. 

От Българска социалистическа партия също бяха сериозни към формулата за цените на медикаментите за онкоболните. Според тях резултат надали би бил реализиран. Георги Гьоков сподели обаче, че ще дадат своята поддръжка за новите текстове, с цел да има въпреки всичко някакви ограничения, само че предизвестяват, че изменението не е стабилно решение казуса. 

Васил Пандов от ПП-ДБ разяснява, че настоящата регулация до през днешния ден разрешавала надценка от над 25 пъти на медикаментите. Пандов изясни, че не е можело да се схване практиката за закупуване на медикаменти на най-ниската стойност, защото търговците ще откажат да доставят медикаменти. Това, което в този момент се предложило сега обаче разрешавало да се дефинират детайлите за среднопретеглената стойност - това нямало да разреши отклонения сред най-ниската и най-високата цена с 10-15 до 20%. Така по думите му отпадали нулевите стойности, само че и доста повишените. 

Той даде обещание обаче, че в случай че този механизъм не донесе мечтаните промени, ПП-ДБ ще упорства за нови промени в Закона за здравното обезпечаване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР