Парламентът прие на второ четене промени в Закона за защита

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за защита
Коментари Харесай

Депутатите приеха законови промени, свързани със защита на свидетелите

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане.

С тях се вкарва определение на понятието "специална отбрана ", която планува реализирането на два типа отбрана на два стадия - предварителна отбрана и Програма за отбрана.

Предвидено е специфичната отбрана постоянно да стартира с предварителна отбрана, която цели обезпечаване на незабавна отбрана на застрашените лица. Предварителната отбрана се ползва до издаване на предписание от основния прокурор или до взимане на решение на Съвета по отбрана на мярка за отбрана за период до 30 дни, който може да бъде продължен при нужда с не повече от 30 дни.

Въведените ограничения на предварителната отбрана са: персонална физическа защита, защита на имуществото, настаняване на безвредно място и настаняване в друго място за изтърпяване на наказването.

Програмата за отбрана включва следните ограничения: смяна на мястото на живеене в страната, смяна на мястото на работа, смяна на образователното заведение, настаняване в друго място за изтърпяване на наказването и релокация в друга страна.

Специалната отбрана се реализира от Бюрото по отбрана при основния прокурор. Предвиден е механизъм за периодическа оценка за съществуване и установяване на степента на застрашеност на предпазеното лице.

Свидетелят дължи връщане на финансовите средства, употребявани за неговата отбрана, ако прекратяването на действието на Програмата за отбрана е на съображение, че той не извършва отговорностите си по съглашението без уважителна причина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР