Парламентът прие на второ четене промени в Изборния кодекс, с

...
Парламентът прие на второ четене промени в Изборния кодекс, с
Коментари Харесай

Окончателно отпадна машинното гласуване на местни избори

Парламентът одобри на второ четене промени в Изборния кодекс, с които машинното гласоподаване се анулира за идния наесен локален избор. Текстовете бяха подкрепени от 129 депутати, до момента в който 69 бяха "против ", а 1 "се въздържа ".

Първоначалната концепция на ръководещите от ГЕРБ бе машините да отпаднат и на парламентарни избори. Това обаче не се случи и под напън от Движение за права и свободи бе признато на президентски, парламентарен и европейски избор да се гласоподава само с машини, с изключение на в секциите, където гласоподавателите са под 300, тези в лечебни заведения и обществени домове, както и на кораби. В тези секции ще се гласоподава с хартиена бюлетина.

От придвижването дават поръчка, че незабавно след вота за локална власт през есента ще предизвикват нови промени в изборното законодателство. И ще упорстват за въвеждане и машинно броене на хартиените бюлетини в секциите, в които ще има избор с такива.

ГЕРБ също възнамеряват да предложат промени в Изборния кодекс след локалните избори. "Ще създадем всичко допустимо след локалния избор да отворим още веднъж кодекса и да търсим решения, гарантиращи транспарантния избирателен развой ", изясни ръководителят на парламентарната група Даниела Дариткова.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР