Парламентът прие на първо четене промените в Закона за задължителното

...
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за задължителното
Коментари Харесай

Поправките на Пеевски в закона за медиите минаха на първо четене

Парламентът одобри на първо четене измененията в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби, които задължават да се разкрива действителната благосъстоятелност на всички медии, в това число и на онлайн изданията всяка година, както и информацията за тяхното финансиране.

Вносители на измененията са Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева от Движение за права и свободи. От гласувалите общо 132-ма депутати, " за " бяха 92, срещу - 12, а 28 се въздържаха. " Обединените патриоти " поддържаха поправките, а от Българска социалистическа партия оповестиха, че ще се въздържат, защото съгласно тях измененията обслужват несъмнено лице.

Приетите промени плануват всеки, който популяризира или продава печатни издания, да подава до 31 януари всяка година в министерството на културата декларация по пример, в която да се оповестява действителния притежател. За снабдители на медийни услуги срокът за подаване на такава декларация е до 30 юни всяка година. Декларирането на благосъстоятелност съществува и сега, само че до момента се отнасяше единствено за печатните издания. С измененията, на процедура регламенът се уголемява и към този момент ще обгръща и малките екрани, онлайн медиите, осведомителни организации и радиостанциите.

Освен действителния притежател, документите би трябвало да съдържат информация и за източниците на финансиране в миналата година. Поправките дефинират и какво се има поради под финансиране като " всяко безплатно приемане на парично имущество или всяко друго приемане на парични средства, без значение от правната форма, отвън приходите от нормалната активност на медийни услуги, както и всички получени заеми отвън банковите заеми. "

“Законопроектът е добре написан, само че аз няма да го поддържа,  тъй като в случай че бъде признат, Пеевски ще потвърди, че страната не може нищо да му направи ", разгласи депутатът от Българска социалистическа партия Антон Кутев.

“Дълбоко съм убеден, че хората би трябвало да бъдат осведомени за действителните притежатели на медиите ”, разяснява пък шефът на комисията по просвета в Народното събрание Вежди Рашидов. Той напомни, че законопроектът не е направен единствено от Движение за права и свободи, а че министър председателят Бойко Борисов е наредил с изработката му да се занимават три министерства.

“Ние поддържаме този текст. Не ни интересува кой го е внесъл, тъй като текстът е добър. Ние дори желаеме да прибавим точка, която да задължи да си афишират действителните приходи ”, отсече шефът на парламентарната група на “Обединени патриоти ” Волен Сидеров.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР