Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравното

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравното
Коментари Харесай

Държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за здравното обезпечаване, с които се планува страната да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна.

Депутатите от „ Продължаваме промяната “, „ ИТН “, Българска социалистическа партия, и " Демократична България " гласоподаваха „ за “, партия „ Възраждане “ беше срещу, Движение за права и свободи се въздържаха, а ГЕРБ гласоподава смесено.

Със закона се планува оптималната сума за обществените промени да бъде 54 милиона лв.. Предвижда се и европейски фонд, който ще оказва помощ със средства.

Партия „ Възраждане “ дефинира мярката като дискриминационна по отношение на българските жители. „ Видно от претекстовете към закона той се отнася само и единствено за бежанците от войната в Украйна “, съобщи Елена Гунчева. 

Илин Димитров от „ Продължаваме промяната “ съобщи, че от 133 хиляди украинци влезнали у нас, едвам 19 000 са регистрирани за леговище.

„ Никъде в закона не е написано, че е единствено за Украйна, за всеки един търсещ леговище в България. Вижте рейса с 20 деца без родители с телефонни номера, написани на раницата “, уточни той.

Споровете бяха и за това от кое място ще се вземат парите за обществената мярка.

ГЕРБ насочиха укор, че пари няма. „ Няма да лъжем хората, че ще им помогнем. А би трябвало да кажем: Даваме ви 100 милиона, вземаме ги отсам и по този метод ще ви помогнем “, сподели Костадин Ангелов.

Георги Михайлов от Българска социалистическа партия прикани: „ Усукваме този въпрос тука, това е непростимо, неприлично за българския парламент. Призовавам ви да гласуваме „ за “.

„ Пари има и пари няма да бъдат взети от джоба на българските жители “, сподели пък Искрен Митев от „ Продължаваме промяната “.

Очаква се Народното събрание да разиска по-късно през днешния ден на първо четене и измененията в Закона за здравето, с които се резервира правото на здравния министър да може да вкарва противоепидемични ограничения и след края на изключителната епидемиологична конюнктура, поясни водещият вносител и ръководител на здравната парламентарна комисия Антон Тонев от „ Продължаваме промяната “.

„ Тази опция ни дава като общество да не влизаме още веднъж в изключителни положения, да не затваряме бизнеси. Ще се дадат благоприятни условия на министъра на опазването на здравето като представител на изпълнителната власт и на шефовете на районните здравни инспекции по места, в случай че още веднъж имаме данни, че имаме нова вълна, да се вкарват районни ограничения при потребност “, изясни той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР