Парламентът прие на първо четене промени в Закона за социалното

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за социалното
Коментари Харесай

На първо четене: Социалните помощи ще бъдат обвързани с линията на бедност

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за общественото подкрепяне, импортирани от Министерския съвет. Измененията плануват обществените помощи да се дефинират на база размера на линията на беднотия за съответната година, избрана с разпореждане на Министерски съвет.

В момента обществените помощи се дефинират на база на обезпечен най-малък приход. Предлага се промените да влязат в действие от 1 юни 2023 година С обвързването на системата за обществено подкрепяне с линията на беднотия ще се изпълнят рекомендациите на Европейска комисия и изискванията за активиране на Плана за възобновяване и резистентност, свързани със схемите за най-малък приход.

Също по този начин ще се основат нужните условия за усъвършенстване на системата за обществено подкрепяне - разширение на обсега на подпомаганите лица и фамилии и увеличение на размера на помощите, се показва в претекстовете към законопроекта.

Народното заседание одобри на първо четене промени в Закона за фамилни помощи за деца. Основният претекст, с който се аргументират измененията, е нуждата от прецизиране на нормативната уредба, гарантираща правото на месечни фамилни помощи за деца с един или двама умряли родители. Промените са свързани с ясното и категорично регламентиране, че облекченият режим за разпределяне на месечните помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение и месечни помощи за развъждане на дете до една година е използван за децата и от двете вероятни групи, се показва в отчета на водещата комисия.

Народните представители одобриха на първо четене промени в Закона за висшето обучение, импортирани от Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. С промените се дава опция във висшите учебни заведения да се обособяват и основават научни институти, като независими юридически лица. Предвижда се и опция на учениците - лауреати и медалисти от интернационалните и национални надпревари и олимпиади, извършени по време на втория гимназиален стадий на образованието им, да бъдат одобрявани по право във висшите учебни заведения, отвън постоянното класиране.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР