Парламентът прие на първо четене промени в Закона за семейни

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за семейни
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за фамилни помощи за деца, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".

Основният претекст, с който се аргументират измененията, е нуждата от прецизиране на нормативната уредба, гарантираща правото на месечни фамилни помощи за деца с един или двама умряли родители. Промените са свързани с ясното и категорично регламентиране, че облекченият режим за разпределяне на месечните помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение и месечни помощи за развъждане на дете до една година е използван за децата и от двете вероятни групи, се показва в отчета на водещата комисия.

В хода на разискванията Илиана Жекова, съобщи, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще поддържа законопроекта за изменение и допълнение на Закона за фамилни помощи за деца. Предложенията в законопроекта целят да се подсигурява правото на месечни помощи за деца с един или двама умряли родители и да се предотврати особеното пояснение при използването на текстовете, свързани с отпущането на месечните помощи за тях. В спомагателните разпореждания на закона се прибавят две нови дефиниции - дете с право на наследствена пенсия от умрял родител и дете без право на наследствена пенсия от умрял родител, посочи депутатът.

По думите на Жекова главната смяна е обвързвана с отпадане от спомагателните разпореждания на закона на понятието " дете с един жив родител ". Според в този момент настоящата редакция на Закона за обществените помощи под " дете с един жив родител " се има поради ненавършило пълноправие дете, както и навършилото пълноправие, в случай че продължава да учи, до довеждане докрай на междинното обучение, само че не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, на което единият от родителите (осиновителите) е умрял и което се отглежда от другия родител (осиновител), ако не е сключил цивилен брак. Ако родителят, осиновителят подписа цивилен брак, той образува ново семейство и месечните помощи за дете до довеждане докрай на приблизително обучение се отпускат по общия ред, като се вземат поради приходите на фамилията, посочи тя. С отпадането на тази формулировка се дава опция децата с един или двама умряли родители да продължат да получават детски добавки, без да се вземат поради приходите на фамилиите, обясни Жекова. Тя уточни, че детски добавки имат право да получават и настойниците и попечителите, които отглеждат дете.

Предложеният законопроект е с главен претекст да урегулира даването на месечни помощи на уязвима група деца, а точно децата с един или двама умряли родители. Същевременно обаче има още една група деца, която остава отвън обсега на омекотен режим на даване на тези помощи без рентабилен тест, която също заслужава внимание и поддръжка, добави депутатът. Между първо и второ четене на законопроекта от ГЕРБ-СДС ще внесем предложение, което да подсигурява, че осиновителите, които отглеждат сами децата си, ще получават месечни помощи за деца до довеждане докрай на междинното им обучение, осведоми тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР