Парламентът прие на първо четене промени в Закона за местното

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за местното
Коментари Харесай

Общински служители ще могат да задържат лица до идването на полиция

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. "За " гласоподаваха 96 народни представители, "против " - 69 и "въздържали се " - 4. Вносители на измененията са съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти " Искрен Веселинов и депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Народното събрание Емил Христов.

Изменението основава юридическа опция общините да построяват звена за надзор по осъществяването на актовете на общинския съвет и кметовете на общините. Служителите в звеното ще могат да подкрепят административно-наказателната активност в общините. Те ще извършват отговорностите си в униформено облекло и отличителни знаци на съответната община, одобрени от кмета.

В период до 3 месеца след назначението им чиновниците ще минават образование по специфична стратегия, направена от Главна дирекция "Национална полиция " и Министерството на вътрешните работи.

Законът цели да добави и разшири съществуващите благоприятни условия за надзор на публичния ред. Така Емил Христов обоснова препоръчаните промени в Законa за локалното самоуправление.

"Разработването на препоръчаните промени стартира преди доста време - 2011 година, след приемането на изменението на Закона за Министерство на вътрешните работи, когато беше открито, че тези промени не способстват общините да се възползват от тях и да извършват дейно отговорностите си по защита на публичния ред и запазване на общинското имущество ", уточни депутатът от ГЕРБ и посочи, че законопроектът е бил неведнъж координиран с вътрешното министерство. А през януари 2018 година е подсилен единомислещо от кметовете на общините. През март същата година е извършен и конгрес в Народното събрание с присъединяване на ръководителите на водещите комисии, на Националното съдружие на общините, асоциацията на представителите на общинските препоръки и кметове.

Според Христов главен проблем е неналичието на съответни пълномощия на общинските чиновници, което ги принуждава да правят взаимни инспекции с органите на Министерство на вътрешните работи. "Дори, когато пред очите ни се прави посягане пред общинска благосъстоятелност, единственото, което общинските чиновници могат да създадат е да алармират полицейски органи и да чакат идването им ", споделя още зам.-председателят на Народното събрание и регистрира, че в доста от случаите в дребните обитаеми места има дефицит на полицейски чиновници.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР