Парламентът прие на първо четене промени в Закона за местното

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за местното ...

Общински служители ще могат да задържат лица до идването на полицияПарламентът прие на първо четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. "За" гласуваха 96 народни представители, "против" - 69 и "въздържали се" - 4. Вносители на промените са съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов и депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Народното събрание Емил Христов.

Изменението създава юридическа възможност общините да изграждат звена за контрол по изпълнението на актовете на общинския съвет и кметовете на общините. Служителите в звеното ще могат да подпомагат административно-наказателната дейност в общините. Те ще изпълняват задълженията си в униформено облекло и отличителни знаци на съответната община, утвърдени от кмета. 

В срок до 3 месеца след назначаването им служителите ще преминават обучение по специална програма, изготвена от Главна дирекция "Национална полиция" и Министерството на вътрешните работи.

Законът цели да допълни и разшири съществуващите възможности за контрол на обществения ред. Така Емил Христов обоснова предложените промени в Законa за местното самоуправление.

"Разработването на предложените промени започна преди много време - 2011 г.,  след приемането на изменението на Закона за МВР, когато беше установено, че тези промени не способстват общините да се възползват от тях и да изпълняват ефективно задълженията си по охрана на обществения ред и опазване на общинското имущество", посочи депутатът от ГЕРБ и уточни, че законопроектът е  бил многократно съгласуван с вътрешното министерство. А през януари 2018 г. е подкрепен единодушно от кметовете на общините. През март същата година е проведен и форум в Народното събрание с участието на председателите на водещите комисии, на Националното сдружение на общините, асоциацията на представителите на общинските съвети и кметове.

Според Христов основен проблем е липсата на адекватни правомощия на общинските служители, което ги принуждава да извършват съвместни проверки с органите на МВР.  "Дори, когато пред очите ни се извършва посегателство пред общинска собственост, единственото, което общинските служители могат да направят е да сигнализират полицейски органи и да чакат пристигането им", казва още зам.-председателят на парламента и отчете, че в много от случаите в малките населени места има недостиг на полицейски служители.

 

Източник: banker.bg