Парламентът прие на първо четене промени в Закона за корпоративното

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за корпоративното
Коментари Харесай

Депутатите приеха - отпадат таксите за ясли и детски градини! Решението влиза в сила от април


Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. В преходните и заключителните разпореждания се вършат промени и в Закона за локалните налози и такси. С тях се предлага да отпаднат таксите за детските ясли и градини. "За " гласоподаваха 152-ма депутати, 11 се въздържаха, а "против " нямаше.
Така депутатите подсигуряваха, че детските ясли и градини ще са безвъзмездни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ангажиментът е на ръководещите, а с бюджета за 2022 година се планува това да стане факт от април. Не следва да се събират и такси за хранене на децата в наложителното предучилищно обучение, показват още вносителите.

В хода на дебата опозицията съобщи поддръжка за отпадането на таксите за яслите и градините. Чуха се отзиви обаче, че ще се основат проблеми за общините при отпадане на таксата за храна.

Във връзка с изключителната епидемиологична конюнктура се предлага основаване на специфична наредба, осигуряваща опция месечните обезпечения и отчисления за 2021 година от Закона за ръководство на отпадъците за интервала от 1 януари 2021 година до 31 декември 2021 да остават по сметка на общината, която ги е събирала и да се разходват по решение на общинския съвет. Това ще бъде записано в преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

С промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица се планува приходите от лихви по влогове в банки и в клонове на банки, в случаите, в които както банките, по този начин и клоновете са открити в страна - членка на Европейски Съюз, или в друга страна - по Споразумението за Европейското икономическо пространство, да се включат в обсега на необлагаеми приходи по закона.

С измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане се анулира данъкът върху разноските в натура, свързани със лични, наети и/или предоставени за прилагане активи за персонално прилагане и/или свързани с потребление на личен състав. Предлага се в действие от 1 януари 2023 година тези разноски да бъдат третирани за данъчни цели като непризнати разноски. С това се резервира концепцията разноските, които не са свързани със стопанската активност на данъчно задълженото лице, да бъдат непризнати за данъчни цели посредством съответната данъчна техника.

В претекстовете към законопроекта се споделя, че се предлага и преходна норма, обвързвана с ваучерите за храна. Предлага се през 2022 година работодателите да дават дължимите, само че непредоставени ваучери за храна, дружно с ваучерите за идващ месец. Това се постанова поради забавеното приемане на държавния бюджет за актуалната година.

Вносители на промените са Любомир Каримански и Кирил Симеонов от "Има подобен народ " и Искрен Митев и Венко Сабрутев от "Продължаваме Промяната ". Срокът за оферти сред първо и второ четене ще бъде пет дни.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР