Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда

...
Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда
Коментари Харесай

Приеха промени за работата от разстояние

Парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса на труда (КТ), с които се усъвършенства нормативната уредба, използвана към работата от разстояние и се регламентира отговорност за гарантиране на трудовите хонорари на служащите и чиновниците при веригите от подизпълнители. Законопроекта, импортиран от Министерския съвет, поддържаха 136 народни представители, а петима се въздържаха. 

Промените във връзка с работата от разстояние са в осъществяване на мярка от Националния проект за възобновяване и резистентност. Предвижда се в трудовия контракт да бъде несъмнено мястото на работа от разстояние. По този метод се обезпечава сигурността за страните по трудовото правно отношение и има опция за работодателя да реализира надзор на осъществяването на предоставената работа.

Въз основа на предоставена от служащия или служителя информация за характерностите на обезпеченото от него работно място, работодателят ще има опция да подхваща нужните ограничения за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд. Регламентирана е опция за потребление на автоматизирана система за отчитане на отработеното време.

Въведено е така наречен право на изключване, което дава право на служащия или служителя, извършващ работа от разстояние, да не дава отговор на инициирана от работодателя връзка по време на междудневната и седмичната отмора.

 istock istock
Регламентира се съображение за понижаване на отговорността на работодателя при настъпване на трудова акцидент, когато работещият от разстояние не е спазил разпоредбите за сигурност и здраве при работа.

Измененията са подкрепени от Комисията по труда и обществената политика и Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии в Народното събрание. В отчета на комисията по електронно ръководство се показва, че законопроектът е признат от водещата обществена комисия, само че с направени бележки сред първо и второ четене, че би трябвало да има повече еластичност в работата от отдалеченост и да не се вписва от кое място тъкмо се работи в самия контракт или анекс към него.  

Депутатите отхвърлиха законопроекта на „ Възраждане “ за изменение на КТ с 31 гласа „ за “, 56 „ срещу “ и 53 „ въздържал се “. Промените предвиждаха да се отстрани ограничаващият период от шест месеца за погашение на компенсации при противозаконни уволнения, като се оферираше компенсацията за оставане без работа при оборване на уволнението да обгръща целия интервал, през който служащият е останал без работа до неговото възобновяване.

Това, което предлагаме от „ Възраждане “, е да дадем правдивост на всички служащи, изясни Цвета Рангелова. По думите ѝ задачата им е да се спре с противозаконните уволнения, които целят да се махне неуместният на работодателя служащ. 

Искрен Арабаджиев („ Продължаваме промяната - Демократична България “) сподели, че ще се въздържат от поддръжка на законопроекта на „ Възраждане “, тъй като съществуващото законодателство основава гаранции за правата на служащите. Относно законопроекта на Министерския съвет, той съобщи, че ще го поддържат, само че изисква да бъдат направени съответните промени сред първо и второ четене. По предложение на Арабаджиев Народното събрание реши срокът за оферти сред първо и второ четене на измененията в КТ да бъде продължен на 14 дни. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР