Парламентът прие на първо четене промени, с които се регламентира

...
Парламентът прие на първо четене промени, с които се регламентира
Коментари Харесай

Избирателите под карантина ще гласуват в подвижни урни


Парламентът одобри на първо четене промени, с които се регламентира гласуването на гласоподаватели, сложени под карантина или настанени с коронавирус в лечебни заведения. Те ще могат да упражнят правото си на глас с преносима изборна урна или в разкрита специфична изборна секция, е записано в новите тествове в Закона за ограниченията по време на изключително състояние.

Промените бяха импортирани от ГЕРБ. Предложението получи поддръжката на 128 депутати в пленарната зала, 45 гласоподаваха „ срещу “, а 9 се въздържаха.

Централната изборна комисия пък би трябвало да създаде и одобри правила за организацията на гласоподаване по време на пандемия 50 дни преди изборния ден.

От опозицията възразиха остро против новите текстове. Така написан, законът основава повече безпорядък, откокото да взема решение проблеми, разяснява по време на дебатите Филип Попов от Българска социалистическа партия. Той акцентира, че на ЦИК се вменяват несвойствени отговорности. ЦИК не е медицински или здравен орган, не може да издава медицински протоли, акцентира Попов. Здравните управляващи би трябвало да издадат протокол, а ЦИК да го приложи в своите методически инструкции, считат от Българска социалистическа партия. Според социалистите, ръководещите още веднъж трансферират топката на ЦИК, както това се случи с машинния избор.

Движение за права и свободи пък поддържа измененията. Според Хамид Хамид те са нужни и тяхното място е точно в Закона за ограниченията по време на изключително състояние.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР