Парламентът прие на първо четене първата актуализация на държавния бюджет

...
Парламентът прие на първо четене първата актуализация на държавния бюджет
Коментари Харесай

С 3.5 млрд. дефицит и до 10 млрд. лв. нов дълг: Коронабюджетът приет на първо четене

Парламентът одобри на първо четене първата актуализация на държавния бюджет за годината. Проектозаконът на държавното управление бе подсилен от 123 депутати, a 55 бяха срещу. Идеите на кабинета бяха утвърдени от всички парламентарни групи като се изключи Българска социалистическа партия.

Дългът е един от дребното разновидности

Според финансовия министър Владислав Горанов дебатът по актуализацията би следвало да не е комплициран, защото с нея само се усилват разноските за фонд "Безработица " и се прави "една плаха прогноза " за загубите за хазната заради настъпващи ограничавания в стопанския оборот.

"Това са първите ограничения, които дават отговор на част от поставените въпроси и осъществят посредством смяна в бюджета първичните ограничения, които бяха препоръчани от държавното управление. Може да не са съвършени, времето ще покаже. Моята роля остава единствено една да подсигурявам, че колкото и продължителна да бъде тази рецесия, страната ще може да продължи да действа. Ние сме във Валутен ръб, ние не можем да разчитаме на обезценка ", акцентира министърът.

В спор с опозицията той на няколко пъти в границите на деня се застъпи за увеличението на тавана на дълга, с цел да не се харчи от фискалния запас.По думите в случай че с лека ръка бъдат стопени запасите и няма гаранция по какъв начин ще бъдат възобновени, опция няма. Дори МВФ можело да не бъде такава.

Горанов вижда поемането на дълг като е един от дребното разновидности за осъществяване на фискални буфери и ликвидност в страната: "Ако нямаме сходни ликвидни буфери в сметките на страната в Българска народна банка не може да взимаме никакви решения. Ще се върна в годините, когато един водач на партията, която вие наследихте, споделяше: "Как ще взимаш решения, когато нямаш пари. Как ще взимаш решения, ти не може да взимаш решения, като нямаш пари ". Той увери, че нито една стотинка от бюджета няма да бъде изразходвана без знанието на Народното събрание

Празен чек

"Предлаганата актуализация на бюджета за 2020 година за нас е самопризнание за неуспех и празен чек за политическото оцеляване на Борисов и ръководещите, защото актуализацията на бюджета би трябвало да реши зародилите проблеми в разнообразни браншове вследствие на рецесията. ", съобщи по време на дебатите водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Нинова обърна внимание, че съгласно изнесените от премиера Борисов и Владислав Горанов данни към февруари осъществяваме остатък от 1,5 милиарда лева, а бюджетът към този момент е на недостиг 3.5 милиарда лв.. и в случай че се следва логиката, датите и числата, значи министър председателят твърди, че пенсионерите са стопили държавната хазна за три седмица с 5 милиарда лв..

"Фактите обаче са други. Месечно за пенсии от бюджета се заделят 770 млн. Изводите оставям на вас. За нас изводът е следният. Балонът за остатъци, за цъфтеш, за разцвет се спука. Истината лъсна, числата са били подправени и бюджетът е кух. Сега държавното управление желае заем до 10 милиарда лева за справяне с рецесията ", посочи Нинова.

За Българска социалистическа партия изводът е следният: балонът за остатъци, за цъфтеш, разцвет. По думите й почти 3.5 милиона българи няма да получат нищо действително от тази актуализация.

По отношение на нарастването на държавния дълг Нинова още веднъж се базира на думите на премиера Борисов, който споделя, че "можем да вземем заемни пари, само че те ще би трябвало да се връщат с лихвите от децата ни, от идващите генерации ". Председателят на Българска социалистическа партия добави, че актуализацията на бюджета ще задълбочи рецесията, тъй като ще се вземе заем от 10 милиарда, само че той няма да стигне до тези, които имат най-голяма потребност, а ще се връща от децата и поколенията след тях.

Опонира й Александър Иванов от ГЕРБ, съгласно който елементарна аритметика демонстрира, че не става дума за 10 милиарда лева дълг, за увеличение на тавана на дълга със 7.8 милиарда лева, защото 2.2 милиарда лева към този момент са били записани в бюджета при гласуването му в края на предходната година. Иванов е безапелационен, че бюджетът не може да бъде надвишава без глоба на Народното събрание, тъй че не може да става дума за празен чек.

Сметките на властта

Според финансовия министър новите планове в държавния бюджет отразяват най-негативния сюжет за развиването на стопанската система - спад от 3% през тази година и нарастване на безработицата с два %. Този сюжет допуска образуването на бюджетен недостиг в размер на 3.5 милиарда лв..

Най-песимистичният сюжет ще бъде съпроводен с понижаване на вътрешното ползване, стесняване на износа и вноса, по-ниска от плануваната претовареност, промени в допусканията за цената на суровия нефт и курса на щатския $.

Увеличението на лимита за вдишване нов държавен дълг е със 7.8 милиарда лв.. Така от 2.2 милиарда в този момент той ще може да доближи до 10 милиарда лв.. В задатък финансовият министър заяви, че първичната концепция е страната да емитира нов дълг в размер на 4.2 милиарда лв..

С издадения нов дълг за 4.2 милиарда лева министър Горанов желае да покрие упования бюджетен недостиг в размер на 3.5 милиарда лева, както и сумата от 700 млн. лв., с която се усилва капиталът на Българската банка за развиване.

Процедури

В идващите два дни депутатите ще могат да внесат оферти за промени в Закона за държавния бюджет, които след това ще бъдат окомплектовани от отрасловата Комисия по бюджет и финанси. Окончателното разискване на бюджетната актуализация ще се организира в понеделник.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР