Парламентът прие на първо четене нови механизми, по които Националната

...
Парламентът прие на първо четене нови механизми, по които Националната
Коментари Харесай

Парламентът прие нова схема за лекарствата за онкоболни

Парламентът одобри на първо четене нови механизми, по които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща онколекарствата на лечебните заведения. Двата законопроекта са импортирани от Васил Пандов от " Продължаваме промяната - Демократична България " и от Костадин Ангелов от ГЕРБ, като бяха подкрепени и от Движение за права и свободи.

По този метод ще се предотврати влизането в действие от 1 февруари на записания в Закона за бюджета на НЗОК текст, съгласно който касата би трябвало да заплаща на лечебните заведения медикаменти за онкоболни на най-ниската доставна цена, от всички тръжни процедури в лечебните заведения, реализирана за даден медикамент през предходния месец. А това ще предотврати фрапантни разлики в цените, по които касата заплаща онколекарствата на обособените лечебни заведения.

При липса на централно договаряне за съответната година от " Продължаваме промяната - Демократична България " оферират да се заплаща средноаритметичната стойност от петте най-ниски цени на медикаментите, на които са доставени на лечебните заведения през трите месеца, предхождащи с месец регистрирания интервал. А също и вид за заплащане, когато цената не може да се пресметна по този метод.

Според законопроекта на Ангелов в такива случаи НЗОК би трябвало да заплаща стойност, не по-висока от най-ниската стойност сред последно работилите съглашения и приблизително претеглената стойност, заплатена от касата през миналата година.

Александър Симидчиев от " Продължаваме промяната - Демократична България " предложи преди второ четене и вносителите да покажат планове по какъв начин ще се отразят двата модела на НЗОК.На първо четене с 125 глава " за ", 45 " срещу " и 13 " въздържал се " депутатите одобриха и договорите сред районните здравноосигурителни каси (РЗОК) и изпълнителите на здравна помощ да се подписват напълно електронно посредством Системата за несъмнено електронно връчване. Предложението е на депутатът от " Продължаваме промяната-Демократична България " Божидар Божанов.

По време на разискванията от " Възраждане " и " ИТН " се оповестиха срещу импортираните законопроекти, групата на Костадин Костадинов обаче гласоподава " въздържал се ".

Предложението на Божидар Божанов провокира остри изявления от страна на опозицията. Според Маргарита Генчева от " Възраждане " здравната системата не е подготвена за дигитализацията.

" Изпитвам такива подозрения, че когато Божидар Божанов предлага да се електронизира всичко това ще коства доста пари ", разяснява ръководителят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов. По думите му " утежняващата процедура " се предлага поради " навикът им да пренасочват пари към личните си кръгове от софтуерни компании ".

Божанов обаче акцентира, че в съответния случай не се планува закупуването на нови софтуери, а потреблението на съществуващата система. Той акцентира, че лекарит употребяват електронни подписи, с цел да подават своите доклади, а промените са облекчение за тях: " Няма да се постанова да се разхождат до регионалния град ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР