Парламентът прие на първо четене бюджета на Здравната каса за

...
Парламентът прие на първо четене бюджета на Здравната каса за
Коментари Харесай

Парламентът одобри бюджета на НЗОК на първо четене

Парламентът одобри на първо четене бюджета на Здравната каса за 2019 година. 108 депутати бяха " за ", 62 - „ срещу “, а 10 гласоподаваха с „ въздържал се “.

Игричките в бюджетната рамка започнаха през цялото време – депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи напуснаха залата незабавно след регистрация и само желаеха поименна инспекция. Тя обаче сподели, че има кворум – 129 депутати, след което ръководителят на правната комисия в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов изиска глоба за изчезналите при поименната инспекция. Това беше стремително гласувано, със 100 гласа " за ", откакто нямаше кой от опозицията да предложи противоположното. По правилника на Народното събрание, във връзка с народните представители може да се постановат следните дисциплинарни ограничения: 1. напомняне; 2. забележка; 3. порицание; 4. лишаване на думата; 5. премахване от заседание; 6. премахване до три съвещания.

Основният спор по законопроекта от позиция на Движение за права и свободи е, че Народното събрание не следва да дава позволение за разкриване на нови лечебни заведения. Нигяр Джафер дефинира това за „ прелицензиране на корупцията “. Българска социалистическа партия пък напълно отхвърля бюджета, като тук последва рецензия по какъв начин в плануванаъа нова Агенция за медицински контрол, без никаква създадена конструкция, ще прелицензира лечебни заведения. Редица неправителствени организации и специалисти пък са недоволни, че се вършат промени в двуцифрено число закони през преходните и заключителни разпореждания на закона за бюджета на НЗОК.

Същевременно здравният корифей на ГЕРБ Даниела Дариткова даде обещание да има промени сред първо и второ четене. Ще се мисли да не влиза в действие готвеното ограничаване НЗОК да заплаща разноски на лечебни заведения за заплати само на лекари с главен трудов контракт. Освен това ще има предложение да не може НЗОК да трансферира пари от едно перо в друго. Дариткова сподели и, че не може да се чака лечебните заведения да са " дейна страна " в прелицензирането и просто ще бъдат проверявани дали съблюдават медицинските стандарти.

От " Обединени патриоти " също блеснаха – депутатът от групата доктор Калин Поповски предложи да има два пъти по-скъпо секцио, тъй като по този начин било в Германия, а в България към този момент имало доста повече случаи на секцио, в сравнение с естествено раждане. Той въпреки всичко посочи, че " патриотите " кардинално поддържат бюджета, само че сред първо и второ четене щели да приказват със здравния министър Кирил Ананиев и ръководителя на НЗОК доктор Дечо Дечев.

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки обърна внимание на преходните и заключителните разпореждания и по-точно член 41, тъй като с текста там се разрешава приватизация на обособени елементи на лечебните заведения. Затова Марешки разгласи, че " Воля " се въздържа да поддържа проектобюджета към този момент.

БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК ЗА 2019 ГОДИНА

Предвидените доходи и прехвърляния са в размер на 4 299 603 000 лева Разчетите са направени при опазване на досегашния размер (8%) на здравноосигурителната вноска и при плануваните нараствания на оптималния застрахователен приход (3000 лева), минималната работна заплата (560 лв. от 1 януари, 2019 година), минималните осигурителни прагове и минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, също на частта от осигурителния приход, върху който страната внася здравни вноски за лицата, обезпечавани за сметка на държавния бюджет.

Съотношението на възнаграждение на здравни вноски е 60:40 - 60% се внасят от работодателя, 40% - от този, който се обезпечава.

Предвидените разноски и прехвърляния са в размер на 4 350 003 000 лева , от които 4 116 396 200 лева са за здравноосигурителни заплащания. С плануваните средства е планувано закупуването на здравна помощ в обсега на наложителното здравно обезпечаване, гарантиранa от бюджета на НЗОК.

Догодина се усилват средствата за здравноосигурителни заплащания за първична и профилирана извънболнична здравна помощ, медико-диагностична активност, болнична здравна помощ, дентална помощ и за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели. Резервът , в това число за непредвидени и неотложни разноски, е 3% от събраните доходи от здравноосигурителни вноски и прехвърлянията за здравно обезпечаване от други бюджети и възлиза на 127 105 300 лева .

Със закона за бюджета на НЗОК се вършат промени и допълнения в съществени за бранша закони - Закона за здравното обезпечаване, Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, както и други - общо двуцифрено число закони. Прeдлаганите промени са в следните посоки:

1. Преминаване към НЗОК на администрирането на дейностите, реализирани към сегашния миг от Фонда за лекуване на деца и Комисията за лекуване в чужбина т.е. фактическото им закриване.

2. Създаване на Агенция за медицински контрол като вторичен разпоредник с бюджет към министъра на опазването на здравето, която да реализира контролиране и надзор на медицинските действия. Реално това е една от огромните промени, защото на едно място се концентрира доста административна власт.

3. Отпадане на съществуващата процедура за акредитация на лечебните заведения за осъществяваната от тях цялостна здравна активност и/или обособени медицински действия.

4. Регламентиране опцията лечебните заведения да основават и вземат участие в системи за самокритика и рейтингови системи за оценка на качеството на реализираните от тях медицински и организационни действия и за дейностите по финансово и административно ръководство. Предвижда се присъединяване в системите да е непринудено, като лечебните заведения ще са длъжни да оповестят въведените системи и да поддържат настояща информация за тяхното действие в интернет с оглед осведоменост на пациентите и на другите заинтригувани лица.

5. Регламентиране основаването и поддържането на Национална здравно-информационна система от Министерството на здравеопазването и на осведомителна база данни за всички лица, минали през ТЕЛК/НЕЛК за определяне на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане от Националната експертна лекарска комисия.

6. Нормативно установяване на наложителна конструкция и наличие на медицинските стандарти, които в период до три месеца от обнародването на закона в Държавен вестник ще се изготвят за всички специалности.

7. Регламентиране наличието на Правилата за добра здравна процедура и Правилата за добра здравна процедура по здравни грижи.

8. Въвеждане на финансови правила за осъществяване активността на държавните и общински лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, като разпоредбите за надзор ще се дефинират с разпоредба на министъра на опазването на здравето.

9. Създаване на експертни препоръки по медицински специалности или обособени медицински действия, които да подкрепят министъра на опазването на здравето по характерни медицински въпроси.

10. Публикуване на интернет страницата на Министерството на здравеопазването на информация за медико-статистически и финансови индикатори на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, които се финансират от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и/или от държавния бюджет за всяко тримесечие, като медико-статистическите и финансови индикатори ще се дефинират с разпоредба на министъра на опазването на здравето, в съгласие с Националния статистически институт.

11. Въвеждане на условие към лечебните заведения да оповестяват всички цени на медицинските действия , по които работят и издаване на финансови документи на пациентите за извършеното лекуване.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР