Парламентът прие на първо четене бюджета на държавното обществено осигуряване

...
Парламентът прие на първо четене бюджета на държавното обществено осигуряване
Коментари Харесай

Ето какви ще са пенсиите и осигуровките за 2019-а

Парламентът одобри на първо четене бюджета на държавното публично обезпечаване за 2019 година, съобщи „ Фокус “.

„ За “ гласоподаваха 112 народни представители, 73 бяха „ срещу “, а 7 се въздържаха. На гласуването в пленарна зала участваха общественият министър Бисер Петков и финансовият министър Владислав Горанов. От 1 юли следващата година пенсиите ще се усилят с 5.7%. Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ще се увеличи на 219,43 лв.. От същата дата оптималният размер на получаваните една или повече пенсии се усилва от 910 на 1200 лв.. Мярката се ползва за всички пенсии, без оглед на момента на отпущането им. През 2019 година за погашение на пенсии са планувани 9,9 милиарда лв. или с над 533 млн. лв. допълнително спрямо актуалната година.

Процентът за всяка година застрахователен стаж в пенсионната формула ще се усили от 1,169 на 1,2. Максималният застрахователен приход ще се увеличи от 2600 на 3000 лв.. Повишение има и при минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица- от 510 на 560 лв..

Най-значително е нарастването за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 на 560 лв.. Размерът на осигурителната вноска за фонд „ Пенсии “ ще се резервира. При изчисляването на самостоятелния коефициент за пенсиониране ще се взема осигурителният приход за времето от 2000 година. Запазва се минималният дневен размер на компенсацията за безработица - 9,00 лв. и оптималният дневен размер - 74,29 лв..

Промяна няма да има и в интервала на погашение на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и в размера на компенсацията за развъждане на малко дете от една до две годишна възраст - 380 лв.. И през 2019 година майките (осиновителките), които имат право да употребяват отпуска при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, само че не го употребяват, да се върнат на работа. Те ще получават обезщетение от държавното публично обезпечаване в размер 50% от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане. Максималният размер на обезпечените вземания ще бъде 1400 лв..

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР