Парламентът подкрепи със 157 гласа за“ и 57 – против“

...
Парламентът подкрепи със 157 гласа за“ и 57 – против“
Коментари Харесай

НС подкрепи членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира

Парламентът поддържа със 157 гласа „ за “ и 57 – „ срещу “ участието на Украйна в НАТО след възобновяване на мира на територията й. „ За “ бяха от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “(ПП-ДБ), Движение за права и свободи и „ ИТН “, които са и вносители на декларацията. „ Против “ бяха от „ Възраждане “ и „ Българска социалистическа партия за България “.

В текста се споделя, че 49-ото Народно заседание декларира, че най-прекият и мечтан път за възобновяване на мира в Украйна, Черноморския район и Европа, е цялостното и неотложно непринудено отдръпване на Руската федерация отвън интернационално приетите граници на всички наранени от нея суверенни страни.

Народното събрание изрично упорства за неотложно преустановяване на нуклеарния шантаж , както и на всички дейности на Руската федерация, в остро несъгласие с Устава на Организация на обединените нации, които съставляват най-сериозният удар против мира и благоденствието както на европейските, по този начин и на съветския народ. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е дълготраен и обективен мир.

За да бъде обезпечена способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия , Народно събрание упорства институциите в България да не престават да ѝ оказват политическа, финансова, филантропична, военна, военно-техническа поддръжка до цялостното възобновяване на суверенитета ѝ в интернационално приетите граници, написа в документа.

49-ото Народно събрание удостоверява цялостната си и поредна поддръжка за самостоятелната от външни фактори политика на НАТО на „ Отворени порти “ и разчита Алиансът да остане праволинейно отдаден на нея; чака българското държавно управление включително и на идната Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да показва позиция в поддръжка участието на Украйна в НАТО след възобновяване на мира на нейна територия.

В текста се показва също, че Народното събрание поддържа започването на процеса на обмисляне и приемането на съответни параметри и времева рамка за присъединението на Украйна към НАТО, задълбочаване на политическата и практическата поддръжка на Алианса към нея и разширение на стратегическите връзки.

Народното събрание приканва съдружниците да употребяват Срещата на върха във Вилнюс , с цел да очертаят ясни параметри по пътя на участието на Украйна в НАТО.

Парламентът одобри и Решение за ускорение на процеса по възобновяване на ведомствените военновременни ресурси на Министерството на защитата (МО). Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/ и Движение за права и свободи.

Предвижда се Министерският съвет да форсира процеса по възобновяване на ведомствените военновременни ресурси на МО, представляващи оръжия, муниции, взривни субстанции и пиротехнически произведения, посредством замяната им с новопроизведени такива.

Записано е още държавното управление да предоговори периодите и количествата в подписания с „ Вазовски машиностроителни фабрики ” ЕАД контракт при съществуване на индустриални благоприятни условия на държавното обществено дружество за това.

Основната част от наличните във Въоръжените сили муниции, заделени като ведомствени военновременни ресурси /ВВЗ/, са създадени в интервала 70-те до 90-те години на предишния век, като съответни списъки даже и по-рано, стимулират се вносителите.

Към момента боеприпасите , заделени като ВВЗ, са годни за бойно потребление , само че поради годините им на произвеждане с съображение може да се допуска, че са в края на своя експлоатационен запас. Това постанова предприемане на незабавни дейности за възобновяване на запасите, показват от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Предвид годините на произвеждане на наличните във Въоръжените сили муниции, друга, не по-малко значима, цел на обновяването е и минимизиране на предпоставките за пораждане на произшествия със съществени последствия, провокирани от остарели и неотговарящи на техническите условия муниции, се показва измежду причините за проекторешението.

Парламентът разпореди на министъра на енергетиката да организира договаряния с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител за продажба на оборудването , предопределено за плана АЕЦ „ Белене “ . Решението беше признато със 155 гласа „ за “ и 57 „ срещу “.

Депутати от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “, Движение за права и свободи и „ ИТН “ поддържаха решението. „ Против “ гласоподаваха от „ Възраждане “ и „ Българска социалистическа партия за България “.

Приетото решение планува продажната цена да не може да бъде по-ниска от тази, която страната ни е платила за оборудването – почти 1,2 милиарда лв. . Очаква се договарянията да се проведат в 60-дневен период от влизането в действие на решението. Енергийният министър следва да осведоми Народното събрание за подхванатите дейности и съответните резултати от договарянията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР