Парламентът пък взе противоположно решение Националната асоциация на зърнопроизводителите изразява

...
Парламентът пък взе противоположно решение Националната асоциация на зърнопроизводителите изразява
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите против отпадне забраната за внос от Украйна

Парламентът пък взе противоположно решение

Националната асоциация на зърнопроизводителите показва своето отвращение от подаденото решение на Комисията по икономическа политика и нововъведения по отношение на анулация на възбраната за импорт от Украйна, написа в декларация на организацията, изпратена до медиите.

„ Да помагаш на хора в злополучие е благородно, да помагаш на окупирана страна, намираща се в тежка икономическа рецесия, е солидарно, само че да пренебрегваш потребностите на личната си страна за сметка на друга, наподобява повече на изменничество “, се споделя още в позицията на организацията.

Според НАЗ отпадането на възбраната за импорт от Украйна е най-бързият и сигурен метод да загине родното земеделие.

Асоциацията напомня, че бранш " Зърнопроизводство " е най-големият длъжник на рентни заплащания и всяко разтърсване в бранша рефлектира върху продоволствената сигурност на Република България.

В написаното проекторешение от 11 септември т.г. народните представители настояват, че премахването на възбраната няма да сложи в риск конкурентоспособността на българските производители. " Всъщност свалянето на възбраната не просто би сложило в риск всички фермери, а би довело до съдбовния завършек на целия бранш „ Земеделие “, показва НАЗ.  

Организацията припомня, че над 15 000 зърнопроизводители изплащат над 2,5 милиарда лв. ренти и създават продукция за над 7 милиарда лв. на годишна база - това са вложения директно в стопанската система на България. За сметка на това помощите, които са получили от страната за последствията от войната в Украйна, до този миг са в размер на 0 лв..

Проектът на решение за позицията на Република България по отношение на удължаването на превантивните ограничения във връзка с избрани артикули с генезис от Украйна след 15 септември 2023 година бе импортиран преди ден от Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Хамид Хамид, Румен Христов и Александър Иванов.

На изключително съвещание във вторник Икономическата комисия в Народното събрание поддържа решението, че позицията на България би трябвало да бъде за отпадане на възбраната за импорт на зърно от Украйна.

В същото време парламентарната комисия по икономическа политика и нововъведения одобри плана на решение за позицията на България по отношение на удължаването на превантивните ограничения във връзка с избрани артикули с генезис от Украйна след 15 септември 2023 година

Окончателното решение следва да бъде взето в пленарна зала. Проектът на решението бе импортиран преди ден от Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Хамид Хамид, Румен Христов и Александър Иванов.   

Десет от членовете на комисията гласоподаваха „ за “ проекторешението, четирима бяха „ срещу “, а двама се въздържаха.

В плана на позицията на България се показва, че страната ни не поддържа продължаването след 15 септември 2023 година на изключителната мярка за възбрана за импорт в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна и се разпорежда на Министерския съвет да предприеме нужните дейности за изложение на позицията.

След митинги на фермери в тези страни Европейската комисия вкара ограничаване до 15 септември през тези страни да минава директно пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, само че не и да могат да се оферират на техните вътрешни пазари.

Проектът на решението провокира многолюден спор в комисията, като срещу него се оповестиха браншови организации, които участваха на съвещанието на Комисията.  


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР