Парламентът отпусна пожизнени държавни парични награди на 8 души. "За"

...
Парламентът отпусна пожизнени държавни парични награди на 8 души. "За"
Коментари Харесай

Гласуваха пожизнена пенсия за Лили Иванова и още 7 български творци


Парламентът отпусна пожизнени държавни парични награди на 8 души. "За " решението гласоподаваха 134 народни представители, без "против " и с 1 "въздържал се ". Проектът на решение е импортиран от Министерски съвет.

Пожизнените държавни парични награди са за особени заслуги към българската страна и нацията. Наградите са в размер на 700 лева месечно. Народните представители утвърдиха премиите да бъдат отпуснати на: проф. Анатоли Кръстев - музикант и възпитател, Анжел Вагенщайн - публицист и сценарист, Георги Дюлгеров - режисьор и сценарист, Иван Стайков - музикант и стихотворец, Иван Иванов - стихотворец, Лили Иванова - поп-изпълнител и актьор и Христо Ганев - режисьор и сценарист.

Така след години очакване естрадната певица Лили Иванова, която навърши 80 година тази година, най-сетне се подреди измежду заслужилите актьори, които да получат специфична премия за заслугите си.

Народното събрание утвърди пожизнена премия от 500 лева месечно да получи Андрей Дреников - композитор и музикант, за изключителните му достижения и за цялостния му принос в региона на културата.

Пожизнените парични награди за създатели бяха основани през 2013 година след серия репортажи за Борис Гуджунов, който беше тежко болен и без пенсия. Той, както и всички естрадни реализатори, се оказаха без платени осигуровки за повече от 10 години, защото документите, защитавани от тогавашната Концертна дирекция, са изчезнали.

"Хора, които са дали ужасно доста на българската просвета, нематериалност и нация, тъй като това, което са давали, е толкоз доста, че е обидно да получават мизерни пенсии, и да карат недостойни старини ", разяснява Вежди Рашидов, ръководител на комисията по просвета в Народно събрание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР