Парламентът окончателно и без дебати прокара промените в Закона за

...
Парламентът окончателно и без дебати прокара промените в Закона за
Коментари Харесай

Либерализират газовия пазар от 2024 г.

Парламентът дефинитивно и без диспути прокара измененията в Закона за енергетиката, които целят либерализация на пазара на природен газ и основаването на самостоятелна газова борса. С признатите на второ четене промени се разрешава плавното и последователно прекосяване от пазар с контролирани цени към проведен пазар на природен газ по свободно контрактувани цени. Пълната либерализация би трябвало да е реалност от 2024 година

Това значи, че всички дефицити и остатъци ще се търгуват на самостоятелна газова борса, с цел да могат да се балансират търсенията на потребителите и търговците.

Всички добивни предприятия, които в бъдеще ще добиват газ процентно, ще могат да пласират на тази борса като основават ликвидност, а публичният снабдител посредством " Булгартрансгаз " ще може в годините да усилва процентно ликвидността с количества газ. Цената на природния газ за огромните икономически консуматори към този момент няма да предстои на установяване от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране, а ще се купуват единствено по свободни цени. До края на годината енергийният регулатор би трябвало да организира процедура за одобряване на цената, по която публичният снабдител ще продава природен газ през 2020 година, взеха решение още депутатите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР