Парламентът одобри в петък решение за изпращане на допълнителна военно-техническа

...
Парламентът одобри в петък решение за изпращане на допълнителна военно-техническа
Коментари Харесай

Парламентът одобри изпращането на 100 бронирани машини на Украйна. Възраждане и БСП бяха против

Парламентът утвърди в петък решение за изпращане на спомагателна военно-техническа поддръжка на Украйна. България ще даде на нападнатата от Русия страна 100 остарели бронирани машини от запаса на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Предложението беше подкрепено от ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “ - „ Демократична България “ (ПП-ДБ), Движение за права и свободи и „ ИТН “ (ИТН). Против гласоподаваха „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия.

Окончателното решение идва седмица откакто в Народното събрание (НС). В сряда парламентарната изпращането на бронираните машини.

По време на разискванията в Народно събрание Ивайло Мирчев от ПП-ДБ отбрани решението и опроверга изказванията, че даването на машините на Украйна ще понижи опциите на българската войска и оперативните качества на Министерство на вътрешните работи.

„ Надявам се никой в залата да не си показва, че желае да вижда тези 100 бетеера употребявани от българската жандармерия против българските жители “, сподели Мирчев и добави, че изпращането на бронираните машини не значи замесване на България във война.

Мирчев е измежду вносителите на предлагането за изпращане на спомагателната помощ на Украйна. По-рано той сподели, че бронираните машини са от времето на така наречен " Възродителен развой " (1984-1989 г.) на принудително преименуване и депортиране на българските турци.

След това дебатите бяха доминирани от проруските партии „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, които се изказваха срещу предлагането. Председателят на „ Възраждане “ Костадин Костадинов назова вносителите на решението „ фашизмократична общественост “ и сподели, че „ един ден ще има отмъщение “.

Депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов дефинира партиите, подкрепящи решението, като „ коалиция на омертата и войната “ и назова изпращането на военна помощ „ национално изменничество “.

В края на дебатите Николай Дренчев от „ Възраждане “ предложи да се гласоподава противоположно решение - България да не даде техника на Украйна. Предложението беше подкрепено единствено от „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия.

В края на юни държавното управление на ГЕРБ и ПП-ДБ на военно-техническа помощ на Украйна в осъществяване на от 9 декември 2022 година

През юли разпореди на държавното управление да форсира процеса по възобновяване на военновременните ресурси от оръжия, муниции, взривни субстанции и пиротехника на Министерството на защитата. По-късно стана ясно, че боеприпасите с изтичащ експлоатационен запас ще бъдат предоставени на Киев.

Русия стартира непровокирана военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година Оттогава на територията на Украйна се води пълномащабна война. се отзоваха на апелите на Украйна за помощ с оръжия, с цел да може да се отбрани против непровокираната съветска експанзия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР