Парламентът одобри на първо четене поправките, целящи да се ускори

...
Парламентът одобри на първо четене поправките, целящи да се ускори
Коментари Харесай

Бургаски депутат изнесе данни от секретен доклад за „Лукойл“ заради спорен законопроект

Парламентът утвърди на първо четене поправките, целящи да се форсира влизането на възбраната за внос на съветски нефт

Парламентът утвърди на първо четене ремонти в Точката бе вкарана изключително в дневния ред от болшинството.

Промените целят възбрана на вноса на съветски нефт в границите на месец . Все отново се дава алтернатива на Министерския съвет да предложи и друг период при потребност. Към момента България има право да внася нефт от Русия с помощта на призната дерогация (изключение) от общото европейско предписание, която изтича в края на 2024 година

Предложените от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи ремонти засягат и назначението на особени търговски представители в нефтени компании.

Темата провокира остра дискусия в пленарната зала през днешния ден. От Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и „ Възраждане “ обявиха, че законовите промени ще доведат до повишение цените на горивата у нас. Според Румен Гечев от Българска социалистическа партия вносът на нефт от страни отвън Черно море е много по-скъп.

От ПП-ДБ дадоха отговор, че проруските сили у нас планували същото и за газа, само че оскъпяване не се случило.

Христо Проданов от Българска социалистическа партия обаче изрази опасения, че в последна сметка „ Лукойл “ ще бъде принудена да затвори рафинерията в Бургас , което би оставило и хиляди бургазлии без работа.

Коментар направи и бургаският народен представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Петър Кънев. Той уточни, че тъкмо зад пленарната зала се намира секретната секция на Народното събрание.

„ В секретна секция допреди една седмица единствено пет индивида бяха прочели секретния отчет на Министерски съвет с вносители ДАНС, ДАР, Министерство на стопанската система и ГДБОП , в случай че не се неистина. Прочетете го!... Не знам по какъв начин сте го чели, само че вътре категорично, черно на бяло е записано в 10 точки, че с цел да се пристъпи и да се направи това, което желаеме от „ Лукойл “, - може да бъде изпълнено до август-септември идната година “, сподели Петър Кънев. „ Нали разбирате, че дерогацията изтича следващата година. Т.е. ние този законопроект през днешния ден ще го приемем (на първо четене – б.а.), спор изобщо няма. Решението ще бъде чисто политическо. “

Бургаският народен представител добави, че министър председателят Николай Денков неколкократно обърнал внимание, че решения на Народното събрание не се съгласували с изпълнителната власт, което водело до неточности.

Кънев изчете и част от претекстовете на законопроекта , като направи коментар върху тях.

„ Особеният търговски представител ще бъде прецизно следен от Комисията по икономическа политика и нововъведения... “. Е по какъв начин си го представяте вие това всичкото, по какъв начин ще стане?! „... както и от Народното събрание в целокупност “. Айде ми обяснете всички вие, които към момента сте тука, по какъв начин вие в целокупност ще контролирате този необикновен представител ! Той ще бъде задължен да показва подробни шестмесечни проекти на комисията. Е по какъв начин на шест месеца ще управлява комисията и ще дава отговор нейният ръководител – многоуважаемият господин Хамид, за работата на една инвестиция, на която, както се чува, цената ще бъде над 3 милиарда? Сериозно нещо! „... и ще бъде неразделна част от контракта за ръководство “. Значи, Министерският съвет го назначава, ние ще го гласуваме в зала (от какъв напън?), след което управлението на икономическата комисия ще го управлява! Недомислица е цялата тази история. Така или другояче, решението ще бъде политическо, ще бъде признато. Ще ми се малко по-разумно, малко по-ангажирано, с малко повече ум тези неща да ги преглеждаме и да ги одобряваме “, добави Кънев.

Законопроектът бе утвърден на първо четене с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Срокът за внасяне на ремонти на второ пък бе скъсен на три дни, което се чака да форсира окончателното приемане на измененията.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР