Парламентът на Украйна одобри държавен бюджет за следващата година в

...
Парламентът на Украйна одобри държавен бюджет за следващата година в
Коментари Харесай

Украйна одобри военновременния бюджет за 2024 година

Парламентът на Украйна утвърди държавен бюджет за идната година в четвъртък, целящ подсилване на армията и защитата , до момента в който страната към този момент 20 месеца води война с Русия и не се вижда завършек на войната, предава Ройтерс.

Бюджетните доходи са избрани на 1,77 трилиона гривни (48,4 милиарда долара), до момента в който разноските са планувани на 3,35 трилиона гривни. Украйна ще бъде изправена пред голям бюджетен недостиг от към 43,58 милиарда $ през 2024 година , споделиха държавни чиновници.

Следващата година повече от половината от всички украински бюджетни разноски са планувани за отбранителния бранш за финансиране на защитата против Русия , която стартира пълномащабна инвазия през февруари 2022 година

" Приоритетите са ясно избрани в бюджета. Всички наши вътрешни запаси ще отидат, с цел да можем да устоим и да победим врага ", сподели министър председателят Денис Шмигал след гласуването.

" Практически 50% от нашите разноски са предопределени за защита и сигурност на Украйна. Ще има повече оръжия и транспортни средства, повече дронове, муниции и ракети. Всяка гривна от данъкоплатеца ще отиде за армията. "

Шмигал също сподели, че държавното управление възнамерява да усили минималните заплати и пенсиите , с цел да помогне на милиони да се оправят с възходящите разноски за живот по време на войната.

От Върховната Рада обявиха, че 276 депутати са дали своят вот в поддръжка на бюджета, който също по този начин планува по-големи разноски за секторите на образованието и опазването на здравето през идната година.

Финансовият министър Сергей Марченко сподели, че финансовата помощ от западните съдружници на Украйна ще бъде от основно значение , с цел да може да се покрие бюджетния недостиг и да се изплатят обществените и филантропични разноски.

Правителството към този момент е получило 35,4 милиарда $ тази година и към 31 милиарда $ предходната година от своите сътрудници.

Но приемането на задгранична финансова поддръжка през идната година може да се окаже по-голямо предизвикателство. Марченко призна, че умората на донорите е повишена с продължаването на войната.

Правителството възнамерява стопанската система да пораства през идната година, като предвижда растеж на брутния вътрешен артикул от 4,6% след съвсем 5% нарастване, предстоящо тази година.

Миналата година украинската стопанска система се сви с близо една трета, откакто милиони хора избягаха от войната, градовете бяха бомбардирани, сериозната инфраструктура беше развалена и веригите за доставки и логистика бяха съществено нарушени.

Докато войната навлезе в нейния 21-ви месец предприятията и хората се приспособиха към новата военновременна действителност. Въпреки това рисковете и несигурността остават високи, споделиха държавното управление и анализатори.
 Европейски Съюз поддържа спомагателна помощ за Украйна - към момента прецизира детайлностите
Европейски Съюз поддържа спомагателна помощ за Украйна - към момента прецизира детайлностите

Европейски Съюз ще продължи да дава мощна финансова, икономическа, филантропична, военна и дипломатическа поддръжка на Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР