Парламентът на Словакия отхвърли Истанбулската конвенция за защита на жените

...
Парламентът на Словакия отхвърли Истанбулската конвенция за защита на жените
Коментари Харесай

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция, отново

Парламентът на Словакия отхвърли Истанбулската спогодба за отбрана на дамите от принуждение за повторно и прикани държавното управление на страната да попречи на Европейски Съюз да я ратифицира.
93 словашки депутати гласоподаваха в интерес на резолюцията, 29 - " срещу ", а 13 - " въздържал се ".
Депутатите даже одобриха резолюция, която приканва държавното управление да " попречи " на Европейски Съюз да одобри отговорностите си, произхождащи от Истанбулската спогодба.

Slovakia will not ratify the #IstanbulConvention on preventing and combating violence against women.@euractivsk reports.https://t.co/HqTnqZkfhW
— EURACTIV (@EURACTIV) November 29, 2019
Представена от Съвета на Европа за ратификация през 2011 година, конвенцията е утвърдена от множеството страни членки на Европейски Съюз. На 28 ноември евродепутатите с невиждано болшинство гласоподаваха резолюция, която няма наложителен темперамент, с която приканиха седемте страни, които към момента не са утвърдили документа, да го създадат. Това са България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство. Сред вносителите е и българският евродепутат Илхан Кючюк. Евродепутатите на Движение за права и свободи са дали своят вот " за " резолюцията, оказа се обаче, че вотът на българските евродепутати разкри изненади. Какви са те можете да видите в ТОЗИ МАТЕРИАЛ.
Спорна конституционна корекция от 2014 година дефинира брака в Словакия като съюз сред мъж и жена.
Словашкият парламент отхвърли Истанбулската спогодба за първи път през март, като се аргументира с това, че е в несъгласие с конституционното определение на страната за брак като хетеросексуален съюз.
Дебатът в България още веднъж се плъзна по ръба на истината. Подобен мотив прокламират и евродепутати от България, както и " Обедините патриоти ", част от ръководещото болшинство у нас.
В същото време от Българският фонд за дамите акцентират, че Истанбулската спогодба е единственият документ, който предлага повсеместен метод за предварителна защита и справяне с насилието над дами и домашното принуждение. Целите на конвенцията са ясно записани в Глава 1, Чл. 1. Най-общо, те са унищожаване на насилието и дискриминирането над дамите и девойките и основаване на цялостна рамка, политики и ограничения за поддръжка на жертвите. Никъде в задачите на Конвенцията не се загатва “трети пол ” (каквото и да схващат под него съперниците на Конвенцията), нито “въвеждане на гей бракове ”, прецизират още от организацията.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР