Парламентът на Словакия одобри реформи, с които се намаляват наказанията

...
Парламентът на Словакия одобри реформи, с които се намаляват наказанията
Коментари Харесай

Чудовищна амнистия. Защо Словакия прие закони, срещу които протестираха десетки хиляди

Парламентът на Словакия утвърди промени, с които се понижават наказванията за корупция и финансови закононарушения, оповестиха международните организации в четвъртък. Спорната промяна на Наказателния кодекс беше призната макар рецензиите от страна на Европейския Съюз , президентката на Словакия Зузана Чапутова и опозицията, която бойкотира гласуването.

То се случи, откакто през последните седмици опозицията и десетки хиляди жители стачкуваха на манифестации в цялата страна. Те споделят, че измененията целят да защитят от следствия политическите и бизнес съдружници на министър-председателя Роберт Фицо .
Какви са измененията
По-малките санкции за корупционни и финансови закононарушения се отнасят до действия като корист с пари от фондовете на Европейски Съюз, корупция, данъчни измами, кражба или манипулиране на публични поръчки.

Освен това в четвъртък Народното събрание одобри дефинитивно и закриването на Специализираната прокуратура , която до момента разследваше закононарушенията, свързани с корупция, проведена престъпност и екстремизъм. Сега те ще бъдат поети от районните прокуратури, които не са разследвали сходни случаи от 20 години.

Правителството на министър-председателя Роберт Фицо, твърди, че тези промени са нужни, с цел да се постави завършек на това, което то назовава злоупотреби в профилираната прокуратура и " преднамереност " към неговата партия.

Текстовете обаче бяха утвърдени по ускорена процедура в Народното събрание. Тя не включваше публично разискване на законодателните оферти.
" Чудовищна прошка "
От опозицията споделят, че промените са от изгода на първо място за политическите и бизнес сътрудници на премиера Фицо. Някои от тях сега са изправени точно пред следствия, свързани с корупционни схеми.

Депутатът Михал Сипос от опозиционната партия Slovensko дефинира закона като " чудовищна прошка " за кръга, непосредствен до Фицо.

Президентката Зузана Капутова незабавно алармира, че ще се опита да спре измененията, евентуално посредством налагане на несъгласие или оборване в съда.

" Ще обмисля всички вероятни способи на деяние, като единствената цел е този закон въобще да не влезе в действие ", съобщи тя в изказване.

По-рано и Европейската комисия се разгласи против готвените промени, като прикани държавното управление да не ги утвърждава без нужното публично и експертно разискване.

Служител на Европейски Съюз сподели в четвъртък , че опасенията на Комисията остават, което може да докара до правни дейности и бюджетни последствия. През миналите години тя предприе сходни ограничения против Полша и Унгария .
Как се стигна до измененията
В края на септември сегашният министър председател Робърт Фицо се върна на власт за четвърти път, откакто неговата лява партия завоюва парламентарните избори с проруска и антиамериканска предизборна стратегия.

Критиците на Фицо се притесняват, че завръщането му може да докара до отклонение на Словакия от прозападния ѝ курс. Той към този момент показва близки си позиции с унгарския министър председател Виктор Орбан и даже разяснява, че животът в украинската столица Киев е " безусловно естествен " и там няма война, макар. Това предизвика терзания, че Словакия и Унгария могат да саботират европейската помощ за Украйна .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР