Парламентът на Молдова утвърди прозападното правителство на новия премиер Дорин

...
Парламентът на Молдова утвърди прозападното правителство на новия премиер Дорин
Коментари Харесай

Молдова вече е с ново, прозападно правителство

Парламентът на Молдова утвърди прозападното държавно управление на новия министър председател Дорин Речан, откакто той даде обещание да съживи стопанската система и да очертае курс към участие в Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.
Още по темата
48-годишният Речан беше номиниран в петък от президентката Мая Санду и ще поеме поста от Наталия Гаврилица, чието държавно управление подаде оставка предходната седмица след бурни 18 месеца на власт, белязани от стопански безпорядък и хипотетичното съветско вмешателство в страната.

Речан, който е някогашен министър на вътрешните работи и президентски консултант, съумя да си обезпечи поддръжката на 62 от 101 депутати в Народното събрание, откакто очерта политическите си проекти в стратегия, озаглавена " Процъфтяваща, сигурна, европейска Молдова ".

" Ние желаеме да живеем в безвреден свят, където интернационалните контракти се съблюдават, където проблемите сред страните се вземат решение посредством разговор, където се почитат дребните страни ", се споделя в текста на програмата. " Искаме да сме пълновръстен член на Европейски Съюз ", написа още в текста.

Преди гласуването Речан сподели, че в препоръчаното от него държавно управление ще има единствено четири промени по отношение на предходното. Той е умел политик, който е заемал редица висши длъжности в молдовското държавно управление, в това число секретар на Висшия съвет по сигурността.

Речан беше вътрешен министър от 2012 година до 2015 година в държавните управления на двама министър председатели и беше първият граждански, назначен на тази служба, напомня Българска телеграфна агенция.

Молдова към този момент получи статут на претендент за участие в Европейския съюз, само че самият развой на присъединение нормално лишава няколко години, показва Ройтерс. Икономиката на някогашната руска република пострада поради последствията от съветската инвазия в прилежаща Украйна и повишаването на силата и храните провокира внезапно повишение на инфлацията през 2022 година. В страната също по този начин дойдоха забележителен брой бежанци от прилежаща Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР