Парламентът на Литва забрани днес показването на публични места на

...
Парламентът на Литва забрани днес показването на публични места на
Коментари Харесай

Литва забрани публичното показване на буквата Z

Парламентът на Литва забрани през днешния ден проявлението на обществени места на буквата " Z ", на Георгиевската лента с черен и оранжев цвят, както и на други знаци, за които се счита, че показват поддръжка за съветската инвазия в Украйна, съобщи Ройтерс.

Руските военни машини в Украйна имат маркировка с буквата “Z ” и този знак стартира да се появява в обществените мрежи, по облеклото на поддръжници на войната и на други места. Георгиевската лента, датираща от времето на императрица Екатерина Велика, закупи по-широко значение в рускоезичния свят, откогато през 2014 година сепаратистите в Източна Украйна я възприеха като знак на поддръжката си за Русия, отбелязва Ройтерс. 

Литовският парламент добави възбраната за обществено проявление на нацистки и руски знаци със " знаци на тоталитарни и властнически режими, употребявани в предишното или понастоящем, с цел да се предизвиква военна експанзия, закононарушения против човечеството и военни закононарушения, осъществени от тях ". Той също така усили санкциите за нарушение на възбраната до 900 евро за физически лица и до 1500 евро за компании.

Наскоро сходни забрани към този момент бяха въведени и в Латвия и Молдова. Германия също обмисля аналогична мярка, написа Българска телеграфна агенция.

Миналия месец украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба прикани за всеобща възбрана за потреблението на буквата " Z " с политическа символика, като с аргументира, че тя символизира " съветски военни закононарушения, бомбардировки на градове, хиляди убити украинци ".  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР