Парламентът на Латвия избира днес нов президент, предадоха ТАСС. Досегашният

...
Парламентът на Латвия избира днес нов президент, предадоха ТАСС. Досегашният
Коментари Харесай

Парламентът на Латвия избира нов президент

Парламентът на Латвия избира през днешния ден нов президент, предадоха ТАСС. Досегашният държавен глава Раймондс Вейонис се отхвърли да се бори за втори мандат. Пълномощията му изтичат на 8 юли.
Трима са претендентите за президентския пост. Управляващата коалиция издига кандидатурата на Егилс Левитс. Той беше претендент и преди четири години, само че не съумя да завоюва вота. Левитс е израснал в фамилията на имигранти в Германия. Завършил е Хамбургския университет. Безпартиен е. Бил е дипломат в Германия, Швейцария, Австрия и Унгария, министър на правораздаването, арбитър в Европейския съд за правата на индивида, а от 2004 година е арбитър в Съда на Европейския съюз.
Партията "На кого принадлежи страната " издига кандидатурата на депутата Дидзис Шмитс, който е приключил в Париж, бил е министър на външните работи и е народен представител от една година.
Опозиционната партия Съюз на фермерите на Латвия, влизаща в състава на обединението Съюз на зелените и фермерите, издига кандидатурата на омбудсмана Юрис Янсонс. Той е работил в централната банка на Латвия, в министерство на правораздаването, а на поста омбудсман е от 2011 година
Президентът на Латвия има лимитирани компетенции. Той съставлява страната на интернационалната сцена и е висш главнокомандващ. Мандатът му е 4 години. Кандидатите за поста би трябвало да бъдат жители на Латвия, навършили 40 години. Президентът се избира с безусловно болшинство от депутатите, т.е. 51 гласа от общо 100. Ако на първи тур в Народното събрание никой не събере нужните гласове, следва втори тур с всички претенденти. При всеки идващ тур отпада претендентът с минимум гласове. Ако останалият най-сетне претендент още веднъж не събере най-малко 51 гласа, то след 10-15 дни се организира нов избор с нови претенденти.
В последните години в Латвия се води полемика за смяна на метода на избиране на президент, само че Народното събрание неведнъж е отхвърлял оферти на разнообразни политически сили за въвеждането на директни избори за държавен глава.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР