Парламентът на Китай прие широкообхватни промени в националното законодателство за

...
Парламентът на Китай прие широкообхватни промени в националното законодателство за
Коментари Харесай

Китай затяга мерките за борба с шпионажа

Парламентът на Китай одобри широкообхватни промени в националното законодателство за битка с шпионажа , оповестява " Ройтерс ".

С актуализацията се не разрешава прехвърлянето на информация, обвързвана с националната сигурност, и се уголемява определението за шпионаж.

Висшият законодателен орган на Китай одобри промени за първи път от 2014 година Закон за битка с шпионажа след три дни разисквания, като той ще влезе в действие от 1 юли.

Президентът Си Дзинпин трансформира националната сигурност в главен фокус на своята администрация от встъпването си в служба през 2012 година

Анализаторите настояват, че тези законодателни промени са доказателство за по-строгия режим поради засилващите се подозрения спрямо Съединените щати и техните съдружници.
 Китай: Съединени американски щати са страна №1 по шпионаж, наблюдават и Европа
Китай: Съединени американски щати са страна №1 по шпионаж, наблюдават и Европа

Пекин отвърна обвиняванията за засилен китайски шпионаж против страни от Алианса

Съгласно направените промени всички " документи, данни, материали и предмети, свързани с националната сигурност и ползи " попадат под същата отбрана като държавните секрети.

Законът не прецизира какво влиза в обсега на националната сигурност или ползите на Китай. Той обаче уголемява дефиницията за шпионаж, като включва в нея и хакерски атаки против държавни органи или сериозна осведомителна инфраструктура.

Измененият закон разрешава на проверяващите управляващи да получават достъп до данни, електронно съоръжение, информация за персонална благосъстоятелност, както и да не разрешават прекосяването на границите. Кибератаките също се класифицират като шпионаж.
 Съединени американски щати: Китайският балон - част от огромна шпионска стратегия
Съединени американски щати: Китайският балон - част от огромна шпионска стратегия

Това е е първият сходен случай

" Международните връзки не престават да се утежняват, съмненията се ускоряват и се слага акцент върху националната сигурност и противодействието на шпионажа ", съобщи Джереми Даум, старши помощник в китайския център " Пол Цай " към Йейлското юридическо учебно заведение.

По негови думи промените " както вкарват необятно разбиране на поянието " национална сигурност ", по този начин и акцентират отчитането на евентуалните опасности за сигурността във всички области.

През последните години Китай задържа десетки китайски и задгранични жители по съмнение в шпионаж, като да вземем за пример началник на японския производител на медикаменти Astellas Pharma, който беше задържан в Пекин предишния месец. Делата за шпионаж нормално се преглеждат скрито от съображения за националната сигурност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР