Парламентът на Иракски Кюрдистан избра Нечирван Барзани, племенник на дългогодишния

...
Парламентът на Иракски Кюрдистан избра Нечирван Барзани, племенник на дългогодишния
Коментари Харесай

Парламентът на Иракски Кюрдистан избра Нечирван Барзани за президент

Парламентът на Иракски Кюрдистан избра Нечирван Барзани, племенник на дългогодишния водач Масуд Барзани , за президент на самостоятелния район, осведоми Агенция Франс Прес.

Заместник-лидерът на Демократическата партия на Иракски Кюрдистан завоюва 68 гласа от 81 депутати в 111-местния парламент.

Партия " Патриотичен съюз на Кюрдистан " на някогашния иракски президент Джалал Талабани, която е гневен противник на клана Барзани, прикани за протест на вота.

Нечирван Барзани е вторият, който е определен за президент на Иракски Кюрдистан, откакто постът беше основан през 2005 година Оттогава до края на 2017 година президент на района беше Масуд Барзани. Той се отдръпна след референдум за самостоятелност.

По-младият Барзани е роден в Северен Ирак през 1966 година, само че е прекарал част от живота си в Иран. Той владее кюрдски, фарси и британски език.

През 1996 година става вицепремиер, а през 1999 година оглавява държавно управление.

Иракски Кюрдистан остава надълбоко разграничен. Провинция Сулеймания остава под контрола на управляващите, ръководени от " Патриотичен съюз на Кюрдистан ".

Когато двата лагера взеха решение да обединят района под единно държавно управление през 2006 година, Барзани беше определен за водач.

Бархам Салех, един от водачите на " Патриотичен съюз на Кюрдистан ", който през днешния ден е президент на Ирак, няколко години по-късно стана министър председател, само че по-младият Барзани още веднъж стана министър-председател на Иракски Кюрдистан през 2012 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР