Парламентът на Гърция одобри законопроект, позволяващ сключването на граждански бракове

...
Парламентът на Гърция одобри законопроект, позволяващ сключването на граждански бракове
Коментари Харесай

Окончателно: Гърция узакони еднополовите бракове

Парламентът на Гърция утвърди законопроект, допускащ сключването на цивилен бракове сред лица от един и същи пол, което беше приветствано от поддръжниците на правата на ЛГБТ общността, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Законът дава право на еднополовите двойки да подписват брак и да осиновяват деца и идва след десетилетия на акции от страна на ЛГБТ общността за тъждество на браковете в обществено консервативната балканска страна.

Гърция е една от първите православни християнски страни, която разреши такива бракове, показва Ройтерс.

" Това е исторически миг ", сподели пред Ройтерс Стела Белия, началник на групата на еднополовите родители Rainbow Families. " Това е ден на наслада. "

Законопроектът беше утвърден от 176 депутати в 300-местния парламент и ще стане закон, когато бъде оповестен в Официален държавен вестник.

Въпреки че членовете на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис от  дясноцентристката партия " Нова народна власт " се въздържаха или гласоподаваха срещу законопроекта, той получи задоволителна поддръжка от лявата съпротива в необичаен израз на междупартийно единение и макар оспорваните диспути.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР