Парламентът на Гърция одобри с мнозинство поправка в законодателството, която

...
Парламентът на Гърция одобри с мнозинство поправка в законодателството, която
Коментари Харесай

Гръцкият парламент прие забрана за участие на крайнодесни на избори

Парламентът на Гърция утвърди с болшинство корекция в законодателството, която има за цел да предотврати присъединяване на крайната десница в идните парламентарни избори, предава телевизионният канал Vouli, представен от организация „ Фокус “.

Управляващата " Нова народна власт “ и лявата ПАСОК- “Движение за смяна “ гласоподаваха за поправката, ориентирана против присъединяване на партията " Гърци “ на наказания някогашен народен представител Илиас Касидиарис. Заедно двете партии управляват 178 от 300-те места в еднокамарния парламент на страната. Най-голямата опозиционна партия – СИРИЗА на някогашния министър-председател Алексис Ципрас се въздържа от гласоподаване, Комунистическата партия на Гърция, лявата MERA25 и дясната " Гръцко решение “ гласоподаваха " срещу “.

Вестник Efimerida ton sindakton отбелязва, че СИРИЗА е настояла за промени в поправката, препоръчана от държавното управление, като от нея бъде изключена опцията за разширени тълкувания и идентифициране на нацизма с други идеологии. Партията предложи в поправката да се включи ясно изтъкване на недопустимостта на присъединяване в изборите на лица, последователи на нацистката идеология. Опозицията упрекна премиера Кириакос Мицотакис, че е разрешил на Касидиарис, някогашен член на Народното събрание от крайнодясната " Златна зора “, да прави политически действия гладко, до момента в който е в пандиза, и да притегля поддръжници в неонацисткото придвижване в продължение на три години години.

В средата на януари в изявление за вестник Protothema Мицотакис разгласи, че изборите може да се проведат когато и да е, " през април или май ".

" Гърци “ или " Партия на елините “ бе основана през 2020 година от Илиас Касидиарис, някогашен член на Народното събрание от редиците на " Златна зора “. През 2020 година съд в Атина призна партията за незаконна организация. Процесът продължи от април 2015 година и бе считан за най-големия в Гърция през последните десетилетия след процеса против водачите на профашистката хунта на " черните полковници " (1967-1974 г.).

Лидерът на " Златна зора “ Никос Михалолиакос и петима други някогашни депутати бяха наказани на по 13 години затвор. В момента Касидиарис излежава присъда в пандиза Домокос в Централна Гърция.

 

Източник: Агенция " Фокус "
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР