Парламентът на Финландия подкрепи с голямо мнозинство кандидатурата на страната

...
Парламентът на Финландия подкрепи с голямо мнозинство кандидатурата на страната
Коментари Харесай

Парламентът на Финландия гласува за членство в НАТО

Парламентът на Финландия поддържа с огромно болшинство кандидатурата на страната за присъединение към НАТО, оповестява " Ройтерс ".

Одобрението на договорите на Северноатлантическия пакт и присъединението на Финландия към нея беше признато със 184 гласа " за " в 200-местния парламент, седем гласа " срещу " и един " въздържал се ".

В отговор на съветската инвазия в Украйна, през май предходната година Финландия подаде молба за присъединение към НАТО. Дотогава страната разчиташе само на личните си въоръжени сили за защитата на 1300-километровата си граница с Русия.

Кандидат-членовете на НАТО би трябвало да бъдат утвърдени от всички страни членки на Алианса. Докато множеството към този момент са утвърдили кандидатурата ѝ обаче, Унгария и Турция към момента не са дали своето утвърждение.

С приемането на учредителните документи на НАТО, Финландия може да получи преднина пред прилежаща Швеция, която също изиска присъединение, само че кандидатурата ѝ е арестувана от Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната му е подготвена да одобри Финландия в НАТО, само че упрекна Швеция в укриване на хора, които счита за членове на терористични групировки.

Швеция също все още очаква утвърждение от Унгария, чийто парламент стартира разискване на ратификациите през вчерашния ден и може да организира гласоподаване този месец.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че се стреми и двете скандинавски страни да влязат в Алианса за срещата на върха, планувана за юли.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР