Парламентът на Дания одобри законопроект, който дава възможност за забрана

...
Парламентът на Дания одобри законопроект, който дава възможност за забрана
Коментари Харесай

Дания може да попречи на „Северен поток 2“


Парламентът на Дания утвърди законопроект, който дава опция за възбрана на строителството на „ Северен поток 2 “ в териториалните води на кралството. Законът уголемява изискванията, при които страната може да откаже от прокарването и на електрически кабели във водите й.

Датският вестник Berlingske Tidende оповестява, че законодателите са подкрепили документа единомислеща.

Копенхаген в този момент има правото „ да взима поради въпросите, свързани с външната политика, сигурността и защитата “. По-рано управляващите в Дания имаха опция да не се съгласяват единствено по аргументи свързани с сигурността и заканите за околната среда.

„ Засега това е по-скоро просто външнополитически сигнал, в сравнение с действителна спънка за строителството на съветския газопровод “, отбелязва изданието.
Съвета на федерацията (Русия) реагира на решението на датския парламент, написа РИА Новости. По думите на първия заместник-председател на икономическия комитет към Съвета на федерацията, Сергей Калашников, Съединени американски щати се пробват а спрат газовите планове на Русия за европейските страни, оказвайки политически напън върху ръководещите в страните.

По думите му, тече конкурентна война: Съединени американски щати желаят да монополизират доставката на полутечен газ за Европа, като отстранят по-евтиният газ от Русия. Решението на датския парламент Калашников дефинира, като „ победа на лобистки търговски ползи на Съединени американски щати “. Според него „ Съединени американски щати оказват дъмпинг посредством политически напън върху управлението на европейските страни “.

Позицията ца въздействието на Съединени американски щати върху решението на датския парламент се споделя и от генералния шеф по газовите планове към Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач.

„ Това се очакваше, поради крайната степен на политизация на този въпрос от страна на съперниците и натискът, който бе оказан върху Копенхаген от Вашингтон и Брюксел. Това приказва за следващ път, че в законодателството на страните от Европейски Съюз се вкарва опцията за дискриминиране на стопански планове по политически аргументи “, разяснява Гривач.
Той означи, че смяната на разпоредбите се прави, откакто поръчката за приемане на позволение за строителството на „ Северен поток 2 “ е на стадий разискване.

Според него, изменението на законодателството и вероятната възбрана за строителството на газопровода във водите (на Дания) няма да окаже мощно въздействие върху реализирането на плана. „ Ще би трябвало транспорт на трасетата от териториалните води в икономическа зона, където работят не вътрешни закони, а интернационалните конвенции. Това е в допълнение време и може би спомагателни пари, в случай че маршрутът се удължи. Няма да са доста, защото този вид на трасето бе изследван още при подготовката на „ Северен поток “, счита Гривач.

По-рано техническият шеф на Nord Stream2 Сегей Сердюков заяви, че компанията е създала различен маршрут за „ Северен поток 2 “ при положение на възбрана от Дания. Той е по-дълъг с 10 километра, прецизира още РИА Новости.

със съкращения
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР