Парламентът изслуша доклада за дейността на омбудсмана Мая Манолова за

...
Парламентът изслуша доклада за дейността на омбудсмана Мая Манолова за
Коментари Харесай

Манолова: Към този момент нямам никакво намерение да си сменям позицията

Парламентът изслуша отчета за активността на омбудсмана Мая Манолова за 2018 година Той е от близо 400 страници и в него публичният бранител регистрира двойно нарастване на жалбите на жителите и повишение на доверието в институцията. Близо 25 000 жители са съветвани в приемната на омбудсмана, като през предходната година максимален е броят на жалбите от потребителите на публични услуги, както и тези против ВиК операторите, доставчиците на електронни и съобщителни услуги и топлофикационните сдружения. Увеличил се е и броят на жалбите, свързани със отбраната на правата на децата и фамилната среда.

След близо три часа диспути, Народното събрание одобри годишния отчет. Подкрепиха го 78 депутата, а трима се въздържаха. Омбудсманът Мая Манолова подсети на депутатите, че не е обвързана с политически сили и се старае да пази всеки български жител. Тя уточни, че идващите дела са свързани с банките, бързите заеми, колекторските компании и Закона за частния банкрут.

Мая Манолова посочи положителната съгласуваност при работата й с институциите, само че и добави: "Има една огромна неправда за това, че този отчет и постигнатите резултати са вследствие от напъните на всички тези 60 души, а най-после постигнатите триумфи, постигнатите резултати се пишат в моя актив и някакви хора мерят моя рейтинг, което не е заслужено. Чувствам се доста постоянно, както и моите сътрудници, изтощена. За страдание, в последно време обвинена в кариерни цели. Истината е, че си обичам работата ".

По-късно в коридорите на Народното събрание Манолова акцентира, че на този стадий няма упоритости за друга политическа кариера и отхвърли да са водени съответни диалози с нея за кмет на столицата. "Разбирам и страховете, съмненията, терзанията на доста хора, главно на партийни централи. Няма по какъв начин да нахраня тези съмнения.Знам, че желаят авансово да знаят какви са ми проектите. Но, повярвайте ми, няма по какъв начин да им опиша за проекти, които не съществуват. Към този миг нямам никакво желание да си променям позицията, която обаче не значи, че в някакъв миг няма да реша друго. Местата от другата страна на парламентарната естрада в действителност сега не ме интересуват ", безапелационна беше Мая Манолова.

По време на разискването на Годишния отчет на омбудсмана Тома Биков от ГЕРБ я предизвика с изказванието, че в Народното събрание има 78 български жители, които са жертва на съвременно иго, като не са позволени да упражняват активността си, визирайки депутатите на "БСП за България ". Биков прикани омбудсмана Мая Манолова да се намеси, а тя отговори на апела му по този начин:

"Аз пазя всеки български жител, без значение от неговото обществено състояние, само че въпреки всичко считам, че депутатите са задоволително овластени, с цел да могат сами да се погрижат за своите права. Някак си не се усещам ангажирана, изключително, когато не са се обърнали към мен, да ги пазя в задатък ".

Председателят на обществената комисия в Народното събрание лекар Хасан Адемов попита дали рейтингът на омбудсмана нервира всички институции в България, включително и народните представители? По думите му самият факт, че институцията на омбудсмана се ангажира с решаването на наболели публични проблеми я слага в привилегировано положение, тъй като Манолова е споделила, че 2/3 от предложенията към институциите са приключили с позитивен край и това я слага в по-благоприятна обстановка. Според него в това няма нищо неприятно.

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов разкритикува дейностите на омбудсмана, тъй като, съгласно него, институцията, която съставлява, не е правораздаващ орган. "Често пъти сме ставали очевидци и на правосъдие от страна на институцията, което смятам, че, колкото и да е инициативна и едвам се старае да помогне на жителите, трансферира обязаностите на закона, който и дава това право ", уточни той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР