Парламентът гласува на извънредно заседание новото редовно правителство на България.

...
Парламентът гласува на извънредно заседание новото редовно правителство на България.
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Високите цени са първа грижа

Парламентът гласоподава на изключително съвещание новото постоянно държавно управление на България. Дневният ред предвиждаше три точки - гласоподаване за министър председател, на конструкция на Министерския съвет и на министри. След дебатите, траяли над 3 часа, Кирил Петков бе определен за министър-председател с гласовете на 134 народни представители, срещу бяха 104 от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ", въздържали се нямаше. Със същия резултат Народно събрание поддържа структурата на Министерски съвет и персоналните оферти за петима вицепремиери и министри, които се заклеха да служат на ползите на народа.

Процедурата обаче бе прекратена от ГЕРБ-СДС с искане за декларация. Шефката на ПГ на някогашните ръководещи Десислава Атанасова прочете с възторг протяжна тирада против президента Румен Радев и служебните кабинети. Според нея те са сътворили " невиждан безпорядък " и са ескалирали политическата рецесия. Атанасова упрекна президента за разделянето на обществото и за борбата сред институциите. Думите ѝ провокираха лека усмивка на лицето на Румен Радев, който бе в Народното събрание дружно с вицепрезидента Илияна Йотова.

След Атанасова думата взе номинираният за министър председател Кирил Петков. Той акцентира, че мотото на новия кабинет ще бъде нулева приемливост към корупцията. Първата ни задача е да осъзнаем, че в случай че желаеме по-добро бъдеще за България, би трябвало да работим дружно, прикани той. Петков очерта главните цели на кабинета и показа предложенията си за министри. По думите му не трябва да се позволява увеличение на цената на тока за битовите консуматори, да се понижи тя за бизнеса, както и да се оправят с рецесията от ковид. Петков съобщи, че прокуратурата би трябвало да бъде реформирана, България да настигне европейските си сътрудници, растежът в стопанската система да стане над 5%, страната ни да стане център за нови компании и да се привлекат вложения. Той настоя България да си върне статута на огромен производител на храни. Като акцент в работата на кабинета Петков открои добросъседството с районен съд Македония.

" Нито едно дете не би трябвало да бъде оставено зад борда на образованието, в туризма България би трябвало да стане конкурентна страна. Не би трябвало да има нито един пенсионер под линията на беднотия, културата да получи почтено място ", разясни Петков. Той разгласи, че първата му заповед като министър председател ще е всички чиновници в Министерския съвет да влизат на работа със зелен документ.

Движение за права и свободи няма да поддържа кабинета, тъй като не сме взели участие в договарянията, разгласи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той даде обещание придвижването да бъде градивна съпротива. Карадайъ акцентира, че Движение за права и свободи ще поддържа всички решения в помощ на благосъстоянието на българските жители, нормалността в политиката, възобновяване на демократичните устои в страната, както и преустановяване на корупционните практики. От ГЕРБ-СДС не пропуснаха да нападат новия кабинет. Даниел Митов разгласи, че се образува " ляволиберално ръководство ", което ще върне " някогашната Българска комунистическа партия и мрежите на Държавна сигурност във властта ".

Корнелия Нинова не му остана длъжна. " След като 5 години ни прекарахте през огън и вода, и издържахме като съпротива, и не се предадохме, и не се продадохме, през днешния ден с нищо не можете да ни изненадате и да ни уплашите. Ние сме чували доста по-страшни думи за Българска социалистическа партия от това място през тези 5 години. Помните ли, че като ръководещи и държащи цялата власт в България, отсам един ден решихте, че би трябвало да ни изпратите в Сибир? ", попита тя.

Депутатът от Политическа партия Христо Петров - Ицо Хазарта, прочувствено показа, че бил заплашван и като всеки естествен човек постоянно изпитвал боязън. Но преодолял това възприятие, откакто един път Асен Василев му споделил, че е обикновено да го е боязън, само че в живота имало неща, които са по-важни от страха.

" Върховенството на закона стартира с една оставка. Вашата оставка, господин Гешев. Освободете България от себе си! Нека да стартира промяната на прокуратурата в дълбочина ", съобщи водачът на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов. Призивът му бе неглижиран от присъстващия в Народното събрание основен прокурор, който от самото начало демонстрираше индиферентност от протичащото се в пленарната зала.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР