Парламентът даде правомощие на Комисията за енергийно и водно регулиране

...
Парламентът даде правомощие на Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

КЕВР ще може да се произнася при смяна в собствеността на енергийни доставчици

Парламентът даде пълномощие на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да позволява дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20 на 100 от капитала на търговски сдружения, които реализират лицензионна активност по транспорт и систематизиране на електрическа, топлинна сила или газ. Това стана с приемане на промени в Закона за енергетиката, заяви Българска телеграфна агенция.

Мотивът за решението е да се подсигурява сигурността на доставките, отбраната на националната сигурност и публичния ред.

Новото пълномощие на КЕВР бе по предложение на " Обединените патриоти " във връзка със договорката за продажбата на активите на ЧЕЗ. В отчета за второ четене този текст не беше включен, което провокира разногласия в пленарна зала през вчерашния ден. Днес депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков предложи текстът да бъде отдръпнат.

До през вчерашния ден ГЕРБ беше твърдо срещу въвеждането на сходно пълномощие, обяснявайки, че по този начин страната може да попадне в неприятна обстановка и против нея да бъдат заведени нови арбитражни каузи, напомня " Капитал ". Днес против това пълномощие гласоподава единствено групата на Движение за права и свободи.

Пред публицисти ръководителят на Комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ изясни, че групата се е съгласила с смяната, макар че депутатите са имали подозрения дали това е най-прецизният текст.

" Даваме тези пълномощия на регулатора, само че не даваме изчерпателно в законодателството какви са критериите, по които той ще преценя по кое време да утвърждава и по кое време да не утвърждава една договорка ", уточни Добрев. Тъй като текстът не е съответен, това дава много огромна независимост на регулатора, сподели той. По думите му критериите могат да бъдат записани в подзаконов нормативен акт на Министерството на енергетиката.

Попитан дали новото пълномощие на КЕВР ще даде опция на регулатора да се произнесе по договорката сред ЧЕЗ и " Инерком ", Добрев уточни, че би трябвало да се приказва с юристите дали текстът може да работи ретроактивно.

" Моето мнение е, че по-скоро новият текст няма да има отношение към ЧЕЗ ", разяснява Добрев.

Според измененията КЕВР ще изисква от притежателите на енергийни предприятия, получили лицензия, в границите на годишните доклади по осъществяване на лицензиите да заявяват съществуването на планове за делене, обособяване, обединение, предписание с дялове или акции, представляващи повече от 20 на 100 от капитала или продажби на части или всички активи на енергийното сдружение.

Друга част от измененията в закона са свързани с либерализацията на енергийния пазар. Всички импортирани промени в Закона бяха признати на второ четене.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР