Парламентарният шеф Вежди Рашидов и депутати почетоха жертвите на комунистическия

...
Парламентарният шеф Вежди Рашидов и депутати почетоха жертвите на комунистическия
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДБ, СДС и ДПС почетоха жертвите на комунизма

Парламентарният началник Вежди Рашидов и депутати уважиха жертвите на комунистическия режим на гала пред параклиса и мемориалната стена до НДК. 

" На днешния ден ние свеждаме глава в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим. С болежка си припомняме, че на 1 февруари 1945 година Народният съд всеобщо произнася смъртни присъди над доста жители, измежду които и народни представители ", съобщи Рашидов. 

Днес би трябвало изрично да осъдим осъществените политически репресии и похищения против парламентаризма, плурализма, правата на индивида и свободата, само че и да покажем, че сме извлекли поука от предишното, акцентира той и прикани да не се не помнят лагерите в Скравена, Белене и в други краища на страната, където починаха доста почтени хора от българската интелигенция.

Наша е отговорността да сложим бъдещето на България и на българския народ над всичко, тъй като е значимо с какво желаеме да бъдем запомнени - като българи против българи или като българи за българите, посочи Вежди Рашидов.

На церемонията участваха президентът ( 2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев, ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, политици, общественици и доста жители. В памет на жертвите на комунизма беше отслужен молебен и бяха поднесени венци и цветя. Денят на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим се празнува на 1 февруари по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Цветя пред мемориала на жертвите на комунистическия режим сервираха и съпредседателите на " Демократична България " Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. Паметта на жертвите на комунизма бе почетена и от десетки сподвижници и общински съветници на обединяването, както и от народните представители от " Продължаваме промяната " Никола Минчев и Андрей Гюров.

На 1 февруари 1945 година е наказан на гибел и физически погубен българският политически хайлайф. Същата вечер са избити тримата регенти, 22 министри, 8 царски съветници, 67 депутати, 47 генерали и полковници. Стотици хиляди са изчезналите, избитите без съд, изпратените по затвори и лагери - единствено тъй като почтено и самоуверено се опълчват на пълзящия комунистически гнет, се показва в известие от пресцентъра на Демократична България.

Предпоследен ден на 48-то Народно заседание
" Тези мракобесни времена са алена лампа, която и през днешния ден продължава блестящо да свети и би трябвало да ни държи виновни това да не се повтаря в никакъв случай повече. Нашата отговорност пред жертвите на комунистическия режим ни задължава да браним свободата всеки ден. Ние от " Демократична България " сме приели, че индивидът и неговото достолепие са в центъра на правенето на политика и ще браним това достолепие всеки ден ", акцентират от групировката.

Председателят на Политическа партия " Обединени земеделци " Петя Ставрева и членовете на националното управление на партията Красимир Вълев, Симеон Стоилков и Лъчезар Вълев също са поклониха пред жертвите комунизма и сервираха цветя на мемориала в градинката до НДК. Това стана ясно от информация, публикувана от пресцентъра на политическата мощ.

" Първи февруари е черна дата в българската история. Преди 78 години на този ден така наречен национален съд на комунистическата власт осъжда на гибел регенти, депутати, министри, генерали, общественици. Присъдите са изпълнени същия ден. Избит е цветът на българската нация ", декларират от партията, като допълват, че тази година за 12-ти път публично демократичната общественост у нас отдава респект на жертвите на комунистическия режим, измежду които има и доста земеделци. 

По думите на Петя Ставрева след 9 септември 1944 година за няколко месеца в страната по политически аргументи са убити и безследно изчезнали над 20 000 души.  " В годините по-късно, без съд и присъда, комунистическата власт въдворява, изтезава и убива хиляди българи в лагерите на гибелта в Белене, Ловеч, Богданов дол, Скравена, Куциян и други ", акцентират от " Обединени земеделци " и приканвам хората да споделят на всеослушание истината за репресиите против земеделците, против демократите, против инакомислещите политици и интелектуалци, за гоненията против църквата. 

Споменът за тях ни задължава да извадим на ярко истината за репресиите, за гоненията, за потъпкването на човешкия дух и достойнство - все позорни обстоятелства от времето на аления режим, акцентира Ставрева. Само по този начин ще спрем подмяната на истината за режима, която продължава и през днешния ден. Тази истина е нужна на младите генерации българи и на цялото ни обществото, с цел да не разрешаваме нови похищения против свободата и демократичния път на развиване на България, е позицията на " Обединени земеделци ".

" Като отдаваме респект на хилядите български мъченици за свободата, нека помним, че и свободата, и демокрацията би трябвало да се отстояват всеки ден и всяка опасност за тях би трябвало да бъде премахвана в зародиш ", зоват още от партията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР