Парламентарните избори в Германия породиха повече въпроси, отколкото отговори. Резултатът

...
Парламентарните избори в Германия породиха повече въпроси, отколкото отговори. Резултатът
Коментари Харесай

Кой ще бъде наследникът на Волфганг Шойбле?

Парламентарните избори в Германия породиха повече въпроси, в сравнение с отговори. Резултатът от вота принуди новия остарял канцлер Ангела Меркел да влезе в комплицирани договаряния със Свободните демократи и Зелените, подготвяйки " огромна коалиция ". Цената на бъдещото съглашение няма да е по никакъв начин ниска - Меркел ще би трябвало да се откаже от съществени политики и тотално да промени курса на бъдещото ръководство.

Наложи се бъдещият канцлер да даде свидна жертва - финансовият министър Волфганг Шойбле. След 8 години отпред на немската стопанска система, консервативният финансист, който бе един от най-верните хора на Меркел, сдаде поста, с цел да стане ръководител на Бундестага.

Сега всички погледи са ориентирани към евентуалния му правоприемник. Човекът, който ще наследи Шойбле, е изключително значима фигура, защото освен ще дефинира курса на най-голямата европейска стопанска система, само че и ще има огромно въздействие върху еврозоната.

Главните претенденти за тази роля са няколко. Ето кои са те и какво да чакаме от тях:

Кристиан Линднер - водач на Свободната демократична партия

Като водач на Свободните демократи, 38-годишният Линднер значително е лице на партията си и наподобява най-вероятният претендент за финансов министър. Той е прочут със своята про-бизнес позиция, само че е срещу разширение на еврозоната. Ако застане отпред на финансовото министерство, Линднер съвсем несъмнено ще се опълчи на всеки опит за по-близък стопански съюз във валутния блок. Нещо, за което упорстват както немския водач Меркел, по този начин и френският президент Еманюел Макрон.

Според специалисти Линднер би предпочел да управлява партията си в Народното събрание, вместо да взе участие в кабинет под егидата на Меркел. " Има спекулации, че Линднер може изцяло да остане отвън него, предпочитайки по-силна позиция отвън държавното управление ", показва Карстен Никел, ръководещ шеф на консултантската компания Teneo Intelligence.

" Предизборната акция на Свободните демократи се концентрира и върху личността, изключително върху Линднер, само че не съм сигурен дали това е задоволително, с цел да води финансовото министерство и де факто да се трансформира в водач на Еврогрупата (финансовите министри на еврозоната, б.р.) ", изяснява Никел.

Александър Граф Ламбсдорф

Друг вероятен претендент за ролята е Александър Граф Ламбсдорф, който е зам.-председател на Европейския парламент и също е член на Свободната демократична партия.

50-годишният Ламбсдорф е считан за част от политическа династия - чичо му е министър на стопанската система в края на 70-те и началото на 80-те години. Самият Ламбсдорф е член на Бундестага и Европейския парламент, познавайки добре коридорите на властта в Брюксел.

Според Никел потомственият политик ще бъде " доста добър избор " за финансов министър. " Въпреки че Ламбсдорф няма опит в държавно управление, във финансовото министерство ще имате потребност от някой, който добре познава Брюксел и неговите институции и приказва няколко езика. Той има нужните контакти и може да работи като мост сред Европа и демократичната база в Германия ", показва анализаторът.

Волфганг Кубицки

Друг мощен кандидат за поста е 65-годишният Волфганг Кубицки, който е дълготраен участник в немската политика. Кубицки е зам.-председател на Свободните демократи и вторият човек след Линднер в партията.

Най-силният му коз е, че има опит в ръководството на районно равнище. " В Германия е обикновено министрите нормално да са работили на районно равнище. Кубицки е малко по-възрастен и доста умел политик ", регистрира Никел.

Други кандидати

Макар членовете на Свободните демократи се считат за най-вероятните кандидати за финансов министър, не е изключено Меркел да реши да даде ролята на собствен съпартиец. " Кандидатура на външен човек и подписване на някаква договорка, тъй че постът да остане за ХДС, също е вероятен вид ", допуска Никел.

Това би могла да е Урсула фон дер Лайен , единствената жена измежду претендентите за тази роля. Тя има нужния управнически опит, заемайки няколко министерски поста през последните години. В момента Фон дер Лайен е министър на защитата, тя е първата жена в немската история, която заема тази позиция.

Друго име, което се загатва, е това на ръководителя на Европейската капиталова банка (ЕИБ) Вернер Хойер . Той обаче съобщи пред Reuters в края на септември, че е " извънредно благополучен " в Европейска инвестиционна банка и " чака с неспокойствие да прекара още 6 години в банката ".

" Имайки поради неговия опит в Европейска инвестиционна банка, в случай че застане отпред на министерството на финансите, той може да придвижи напред някои от промените в еврозоната, препоръчани от френския президент Еманюел Макрон, в това число избрани бюджетни начинания ", сподели пред CNBC Крис Сциклуна, изпълнителен шеф и началник на икономическите проучвания в Daiwa Capital Markets.

 Волфганг Шойбле към този момент може да не бъде финансов министър на Германия
Диригентът на немската и европейската стопанска система може да изгуби работата си

Той може да изгуби поста си поради новата ръководеща коалиция
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР