Парламентарните избори, трети поред за тази година, засенчиха темата за

...
Парламентарните избори, трети поред за тази година, засенчиха темата за
Коментари Харесай

И съдиите също произвеждат избори. Какво показват резултатите?

Парламентарните избори, трети подред за тази година, засенчиха тематиката за едни други избори - тези в границите на правосъдната система. В тях влиза и тазгодишната ротация на съдии в Конституционния съд, който в действителност не е част от правосъдната система, само че една трета от състава му се избира от общото заседание на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Само през последния месец в правосъдната система се случиха три избора - на Соня Янкулова за парламентарен арбитър, умишлено провален от съдиите избор за нови двама членове на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) и номинация на зам.-председателя на Върховен касационен съд Галина Захарова от Пленума на Върховен касационен съд за ръководител на съда. Тези избори и общият подтекст, в който се организират, в това число и диалога за правосъдната промяна в подтекста на парламентарните избори, са доста значима индикация за настройките измежду съдийството, които някои дефинират дори като протест. Всъщност това е напълно разумна реакция на една професионална общественост да резервира своите стандарти и да се опълчи на подмолното кадруване в системата, посредством което се прокарват конюнктурни ползи.

Изборът на Соня Янкулова за парламентарен арбитър е първата осъществена до дъно стъпка в тази тенденция, която единствено ден по-рано изглеждаше малко евентуална.
Новите попълнения в Конституционния съд
Двама нови конституционни съдии ще положат клетва на 15 ноември от 11 часа в залата за открити съвещания на Конституционния съд - Соня Янкулова, до момента арбитър във Върховния административен съд (ВАС), и проф. Янаки Стоилов, народен представител от Великото национално заседание и един от създателите на конституцията, а по-късно поредно депутат в седем Народното събрание, до неотдавна - длъжностен министър на правораздаването. Клетвата ще бъде положена в наличието на президента и на ръководителите на висшите съдилища.
Реклама
От Конституционен съд ще излязат трима съдии - ръководителят Борис Велчев, Анастас Анастасов (бивш народен представител от ГЕРБ в два Народното събрание, с деветгодишен стаж в правосъдната система преди този момент, приключил право във Висшия институт на МВР) и Георги Ангелов, определен от правосъдната квота, чийто особени отзиви по последните две шумни каузи на съда - за поданството на Кирил Петков и за конституционната идея за пола, бяха доста представени от адвокати като подходящ контрапункт за конформистката позиция на болшинството.

Новото попълнение на Конституционен съд е доста добра вест за съда, който през последните години позагуби от своята легитимност - поради конюнктурни решения и противоречиви назначения. Соня Янкулова и проф. Стоилов са адвокати с престиж, разнообразни от нормалния профил на политическите назначения.

В началото след основаването му Конституционен съд беше определян като събор на " 12-те мъдреци ", които да водят високо експертен спор за правилата и смисъла на главния закон. Това са 12 души с деветгодишен мандат, най-продължителния в страната, с високи заплати и куп други привилегии, които да подсигуряват тяхната самостоятелност и безпристрастност.

Но до момента в който изборът на президента да прати проф. Янаки Стоилов в Конституционен съд беше предвидим и дори бе предсказан доста преди, то изборът на Янкулова несъмнено беше изненада и за най-големите й почитатели. Тя е определяна като съпротива на ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков, беше и негов противник за председателския пост в съда през 2017 година, само че за нея в предходния състав на Висш съдебен съвет представители на " антистатуквото " - Юлия Ковачева, Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Соня Найденова и Галя Карагьозова.
Реклама Изборът на Янкулова като отзив за съсловието
За разлика от проф. Стоилов Янкулова е надалеч по-непозната на обществеността, както и множеството съдии в България. Нейният избор за член на Конституционен съд обаче е отличен отзив за правосъдната система, за способността и готовността на съдийското съсловие да реагира съответно и изрично в отбрана на професионалните стандарти.
Казано за Янкулова Фотограф: Анелия Николова Соня Янкулова е пример на държание за арбитър, съобщи членът на Висш съдебен съвет Атанаска Дишева по време на съвещанието на Висш съдебен съвет на 9 ноември, когато съветът освободи Янкулова от системата. " Нейните актове по избрани правни въпроси и материално-правни разногласия съставляват жалони в практиката на Върховен административен съд ", сподели още Дишева, представена от lex.bg. След избора й медии припомниха нейната позиция по делото за КТБ, когато тя единствена се опълчи на тезата, че акционерите на банката нямат право да апелират отнемането на лиценза й, решенията й по делата за достъп до социална информация, несъгласието й с позицията, че трите имена на съдиите са персонални данни, приносът й в коригирането на пороците в дисциплинарната процедура на Висшия правосъден съвет. Същоственото е, че всеки неин акт, без значение от значимостта на разногласието, е пример за изчерпателност, точност и чудесно познаване на закона и правосъдната процедура, разясняват сътрудниците й.
На 5 ноември, ден след избора на Янкулова за член на Конституционен съд, пресцентърът на Върховен административен съд популяризира позиция, в която се опровергават изказвания в медийна обява, че ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков " настойчиво е лобирал " за различен претендент.

" Категорично погрешни и противоречащи на обективната истина са изказванията в публикацията за " настойчиво лобиране ", " нападателна акция " и " налагани от горната страна претенденти " от страна на ръководителя на Върховния административен съд. Ясно и недвусмислено следва да бъде декларирано, че ръководителят на Върховния административен съд арбитър Георги Чолаков не е провеждал каквато и да е акция в интерес на някой от четиримата претенденти за арбитър в Конституционния съд, нито непосредствено или косвено е споделял персоналния си избор като член на общото заседание на съдиите от Върховен касационен съд и Върховен административен съд. ", се споделя там. " Категорично и твърдо следва да бъде казано, че съдиите от Върховен административен съд при вземането на своите решения се водят само от вътрешното си разбиране и закона и не се поддават на напън, закани, тласъци и въздействия от никого, в това число и от административното управление на Съда. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Седмицата 2 Политика 3 Места 1 Седмицата 2 Политика 3 Политика 1 Седмицата 2 Климат 3 Места Реклама
Всъщност, много преди провеждането на Общото заседание на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, на което бе определена Янкулова, в системата се разясняваше, че Георги Чолаков стои зад друга кандидатура, а болшинството от съдиите във Върховен административен съд преценяват мнението си с него. Това обаче не се случи. И при първото гласоподаване, и на балотажа Янкулова получи забележителна преднина пред втория претендент.
В подтекст
Изборът на Янкулова се случи две седмици откакто за идващ ръководител като явен знак, че се опълчва на марионетен избор за този значим за системата пост. Два дни преди този момент съдиите от страната реализираха за двама нови членове на Висш съдебен съвет, с което осуетиха попълнението на съвета. Пак съдии от Върховен касационен съд предизвикаха подписка, с която приканват останалите четирима от правосъдната квота на Съдийската гилдия да подадат оставка, като разумна реакция на тоталната делегитимация на съвета.

Съдиите по принцип са консервативна общественост на всички места по света, по тази причина тези събития са многозначителни. И е изключително значимо по какъв начин новоизбраният парламент и излъченото от него държавно управление ще реагират.

От Народното събрание зависи освен да организира избор - към този момент просрочен - на двама нови членове на Конституционен съд, единият от които трябваше да постави клетва на 15 ноември. Новото Народно заседание би трябвало да избере и нов Инспекторат към Висш съдебен съвет, защото сегашният от година и половина е с изминал мандат и работи в нарушаване на конституцията. Голямата конспирация е дали в Народното събрание ще се събере задоволително болшинство, с цел да реализира предстоящата същинска правосъдна промяна - във Висш съдебен съвет, прокуратурата и статута на основния прокурор, електронно правораздаване и т.н.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР