Парламентарните групи на БСП и ДПС излязоха с общо искане

...
Парламентарните групи на БСП и ДПС излязоха с общо искане
Коментари Харесай

БСП и ДПС искат анкетна комисия за проблемите с изборите

Парламентарните групи на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи излязоха с общо искане за основаване на анкетна комисия, която да изготви промени в Изборния кодекс.

"Искането ни за машинно гласоподаване, за машинно броене, за изчистване на описите изисква доста огромна експертиза. Тази Временна комисия да направи това разглеждане на проблемите, да заключи и да направи оферти за решение, които да влязат в залата като общи оферти за промени в ИК ", заяви водачът на социалистите Корнелия Нинова след диалози с депутати от Движението.

Нинова прикани ГЕРБ да се включат в дебата за промени на изборните правила. "Ще предложим и на ГЕРБ дружно в една комисия да решаваме проблемите, като задачата е обща: гарантиране на почтен и транспарантен избор, опция българският жител да гласоподава свободно, умерено и да изрази волята си, каквато е ", изясни тя на брифинг в Народното събрание.

По думите й локалните избори са минали при редица проблеми, които по мнение на другите парламентарни и политически сили изкривяват вота и не отразяват обективното гласоподаване на хората.

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев подчертава, че има проблеми и в Изборния кодекс, и в изборния развой. "Пороците на Изборния кодекс са забележими от цялото общество. Всяка парламентарна група посочи своето виждане. Обединихме се към това, че има два механизма, през които може да се реши казусът. Единият е през непрекъснатата правна комисия, като се отвори въпрос с внасяне на съответни промени на ИК и оттова да почне дебата, а другият механизъм е да съставим нарочна комисия. Такава имаше при съставянето на този Изборен кодекс. Можем да го изправим с такава нарочна комисия ", съобщи още Цонев.

Очаква се позицията на ГЕРБ, "Обединени патриоти " и "Воля ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР