Парламентарните делегации на България и Република Северна Македония заедно се

...
Парламентарните делегации на България и Република Северна Македония заедно се
Коментари Харесай

Парламентарните делегации на България и РСМакедония заедно се поклониха пред делото на светите братя в Рим


Парламентарните делегации на България и Република Северна Македония дружно се преклониха пред делото на светите братя Кирил и Методий в базиликата „ Санта Мария Маджоре “ в Рим. В този храм през 868 година са осветени от папа Адриан II донесените от светите братя славянски книги.

По едно и също време всяка делегация постави венец на своята плоча в базиликата, на която е написано какво се е случило през IX век.

След това ръководителят на Народното събрание Росен Желязков и ръководителят на Народното събрание на Република Северна Македония (РСМ) Талат Джафери дадоха взаимно изказване за медиите на двете страни.

„ Взаимна беше самодейността, доста се веселя, че на този прекрасен празник успяхме взаимно да поднесем венци на нашите първоучители Кирил и Методий и по този метод да покажем по какъв начин ни свързва общо минало, само че по какъв начин ще ни свързва и общо бъдеще “, съобщи ръководителят на българския парламент Росен Желязков. „ Много се веселя, че моят сътрудник ръководителят Джафери доста другарски, доста сърдечно направи този знак, който направихме и ние “, добави той.

„ В рамките на честването на светите братя Кирил и Методий минахме всички процедури съгласно протокола, които трябваше да минем, с визита при папата “, сподели ръководителят на Народното събрание на РСМ Талат Джафери. „ Със удовлетворение направихме опит и успяхме в този опит двамата ръководители на парламенти и представители на народите на нашите земи да застанем дружно “, уточни той.

По-рано през днешния ден българската делегация, водена от Росен Желязков, бе призната от папа Франциск на обичайна визита във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР