Парламентарни избори в Ирландия, които вероятно ще променят политическия пейзаж

...
Парламентарни избори в Ирландия, които вероятно ще променят политическия пейзаж
Коментари Харесай

Парламентарни избори в Ирландия - очаква ли се триумф на Шин Фейн?

Парламентарни избори в Ирландия, които евентуално ще трансформират политическия пейзаж и ще сложат завършек на близо три годишното ръководство на премиера Лео Варадкар. Очаква се мощно показване на свързаната с ИРА партия Шин Фейн, само че коалиция или държавно управление на малцинството евентуално ще сформира главната опозиционна групировка Фина Фойл. Гласуването продължава до среднощ наше време, когато се чакат първи планирани резултати.

За първи път от доста време ирландците гласоподават за парламент в събота, вместо в четвъртък или петък. Решението е за облекчение на студентите и фамилиите с деца.

Премиерът Лео Варадкар заложи на мощната стопанска система, ръководена от неговата партия Фина Гейл след 2011-та и на дипломатическия триумф с отбягване на твърда граница на острова след Брекзит. Стратегията обаче не сработи поради вътрешни проблеми като опазване на здравето и жилища.

Начело в сондажите е лявата националистическа Шин Фейн, която получи поддръжката на младите.
Мари Лу Макдоналд - водач на Шин фейн: По време на акцията хората ни споделиха, че желаят смяна в представителството и държавното управление. Затова им казвам- елате и гласувайте през днешния ден за тази смяна.
Налице е и отмалялост от наложилия се двупартиен модел.
Иън Плънкет - гласоподавател: Гласувах за опция на Фина Гейл и Фина Фойл. Така че дадох номер едно на зелените.
Ирландските гласоподаватели степенуват желанията си до името на претендентите с едно, две и по този начин нататък. Фина Фойл, отпред с някогашния преподавател Майкъл Мартин, претърпя електорален срив преди девет години откакто държавното управление, в което той участваше, беше насила да изиска избавителен проект от Евросъюза и МВФ. Сега евентуално точно тази групировка ще сформира кабинет.

Мнозинството в 160-местния парламент е 80 депутати, защото ръководителят на законодателния орган нормално не гласоподава. Броенето на гласовете стартира на следващия ден, първото съвещание на новия парламент е на 20 февруари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР