Парламентарната правна комисия отложи гласуването за връщане прага на преференциите

...
Парламентарната правна комисия отложи гласуването за връщане прага на преференциите
Коментари Харесай

Правната комисия отложи връщането на 7% праг за преференциите в отсъствие на БСП

Парламентарната правна комисия отсрочи гласуването за връщане прага на преференциите на 7%. Предложението беше направено от народния представител от ГЕРБ и ръководител на комисията Данаил Кирилов.

" Искането за отсрочване е с оглед събитието, че е добре деинституциално да изчакаме мнение на администрацията на президента. Вносителите имахме волята, че сме подготвени да подложим въпросът за преференциите още веднъж на разискване. Това е индикатив за това, че сме подготвени да се осмисли решението ", съобщи Кирилов.

Депутатите от Българска социалистическа партия не участваха на съвещанието.

ГЕРБ влязоха сами в кашата да оферират ремонти на поправките и в този момент се отхвърлят - етикетът на всичко това е юридически безпорядък, сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на конференция.

" По отношение на ветото и това, че през днешния ден са отдръпнали предлагането си Народното събрание да гледа ремонти на поправките, които още не са оповестени, към този момент не дръзвам нищо да разясня преди да изтекат най-малко няколко часа от последната им прищявка. 26 часа им обяснявахме не правете тези неточности. Нареди им Борисов, та се поправиха. Сега ще гласоподават тъкмо противоположното. Влязоха сами в кашата да оферират ремонти на поправките, в този момент се отхвърлят ", разяснява Нинова.

Тя дефинира това като юридически безпорядък. По думите й това е насмешка с правото и с парламентаризма. " Така не се прави. Неслучайно всички и адвокати, и конституционалисти, и юристи се отдръпнаха и от Правен съвет. Изтеглиха си имената от страницата на Народното събрание, тъй като не желаят да ги мърсят с това най-ниско ниво на законодателния развой в България ", акцентира водачът на Българска социалистическа партия.

На 14 февруари след 12-часови диспути Народното събрание одобри промени в Изборния кодекс, които плануват промени в преференциите - за евроизборите претендентът би трябвало да получи действителни гласове не по-малко от националната изборна квота, а за парламентарните не по-малко от районната квота, като по този метод отпадна предходното условие за годност на преференцията от най-малко 7% от гласовете. Няколко дни по-късно - на 18 февруари, ръководителят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов свика незабавно съвещание на Изпълнителната комисия и от партията оповестиха, че ще върнат преференциите и ще задействат процедура за нова изборна комисия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР