Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване законопроект за

...
Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване законопроект за
Коментари Харесай

Здравната комисия одобри забрана за продажба на райски газ на деца

Парламентарната комисия по опазване на здравето одобри на първо гласоподаване законопроект за изменение на Закона за здравето, с който да бъде неразрешена продажбата и използването на рисковия за младежите божествен газ. Това заяви Българска телеграфна агенция в четвъртък.

Новината идва на фона на тъжби от родители и цивилен организации за всеобщо разпространяване и приложимост на веществото, чието публично име е диазотен оксид. Те доведоха до инспекции на Комисията за отбрана на потребителите в заведенията,

Решението е взето единомислещо, с 15 гласа "за “. Текстът планува възбрана за продажба и приложимост на диазотен оксид и пълнители за него, в това число и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, учебни заведения, общежития за възпитаници, лечебни заведения, на спортни прояви, проведени за деца и възпитаници, на публични мероприятия, проведени за деца и възпитаници, както и в закрити публични места.

Бившият здравен министър и народен представител от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов даде образци с опита на други страни. По негови думи в Ирландия е криминализирана продажбата на божествен газ на деца под 18-годишна възраст, в Дания е лимитирана продажбата на малолетни, а във Франция е неразрешена.

"Иска ми се всеки от нас да разбере, че политиката е политика и тя има място в Народното събрание, само че има моменти, в които би трябвало да забравим за политиката и да поддържаме стойностните неща ", добави Ангелов.

"Предвижда се основаване на национални стратегии за недопускане на приложимост на божествен газ от деца ", сподели заместник-министърът на опазването на здравето Любомир Бакаливанов .

Според него възбраната за продажба е задоволителна за реализиране на понижаване на рисковете за здравето на малолетните, сподели още той, представяйки мнението на Министерство на здравеопазването. По думите му в Закона за здравето за „ закрито публично място “ няма формулировка.

Райският газ се употребява като анестетик и аналгетик, както и в хранителната промишленост, напомни той.

Според депутата проф. Георги Михайлов (БСП) казусът с райския газ стартира да става като епидемиологичен в България. "Големият проблем за нашите деца са опиатите. А използването на божествен газ отваря вратите на младежите към твърдите опиати ", добави той.

Всички партийни групи ще поддържат оферти законопроект, заяви ръководителят на комисията Антон Тонев ( "Продължаваме смяната ").

"В толкоз къс период може би не предлагаме съвършения законопроект, само че се убедихме, че законотворчеството е развой, който може да бъде надграждан. Ще се постарая, макар че на следващия ден ще е динамичен ден, той да бъде включен в дневния ред и ще помоля всички депутати да се записват ", добави Тонев.

На 26 юли омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание смяна в Закона за протекция на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, в това число онлайн, и използването на диазотен оксид.

Народното събрание ще бъде разпусната от президента идната седмица. Дотогава решението би трябвало да мине през второ четене в комисия, а по-късно и да бъде дефинитивно гласувано в зала от депутатите, с цел да влезе в действие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР