Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване Законопроект за

...
Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване Законопроект за
Коментари Харесай

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване Бюджет 2022

Парламентарната комисия по опазване на здравето одобри на първо гласоподаване Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2022 година, импортиран от Министерски съвет на 1 февруари 2022 година Със "за " гласоподаваха 10 от членовете на комисията, "против " гласоподаваха седем, "въздържал се " нямаше.

В плана на държавния бюджет за 2022 година за Министерството на здравеопазването са планувани общо разноски и прехвърляния 932 171 хиляди лева, като включително общите разноски са 825 600 хиляди лева, а прехвърлянията са за 106 570 хиляди лева, сподели министърът на опазването на здравето Асена Сербезова. Увеличението по отношение на 2021 година е с над 64 млн. лева В направения план на бюджет за Министерство на здравеопазването са планувани 843 млн. лева по отношение на плануваното от 1 април тази година нарастване на минималната работна заплата - от 650 лева на 710 лева, и новия размер на оптималния застрахователен приход - от 3000 лева на 3400 лева За придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето са планувани 184 млн.лв. За в допълнение финансиране за медицинските действия отвън обсега на здравното обезпечаване са планувани 25 млн. лева, с които Министерство на здравеопазването субсидира лечебни заведения. Близо 4 млн. лева са планувани за електронно опазване на здравето. За разширение на обсега на биохимичния скрининг за бременни са планувани 2 млн. лева За развиване на донорство и трансплантации са планувани 3 млн. лева, добави тя.

В частта за финансирането са отразени и средства за придобиване на дялове и акции за нарастване на капитала на сдружението за построяването на националната педиатрична болница. За увеличение на капитала на болница "Св.Пантелеймон " - Ямбол, с които да се построи нов болничен блок, са планувани 13.5 млн.лв. Малко над два милиона са планувани за възобновяване на безлихвена възмездна финансова помощ, предоставена на болница "Христо Ботев " във Враца и болница "Проф.д-р Параскев Стоянов " - Ловеч, уточни още министър Сербезова.

В централния бюджет за 2022 год. са планувани девет милиона лв. за поддръжка на образованието за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето за да се основат условия за образование на повече специализанти по места, които да са финансирани от страната. В него са планувани и допълващи и компенсиращи ограничения по отношение на развиването на пандемията в размер на над 852 млн. лева - 352 млн. лева от тях са за поддръжка на личния състав, работещ "на първа линия ", 267 млн.лв. - за обезпечаване на спомагателни количества ваксини против COVID-19, 131 млн. лева - за медикаменти за лекуване на COVID-19, над 76 млн. лева - за бързи антигенни проби, 17 млн. лева - за диагностикуми, 7 млн. лева - за персонални защитни средства, дезинфектанти и други

Повишаването на цените на електрическата енергия и горивата слага в сериозен риск действието на държавните психиатрични лечебни заведения, центрове за незабавна здравна помощ, центрове за трансфузионна хематология и средствата за прехрана на тези звена не са повишавани през последните години, уточни министър Сербезова. По думите й има дефицит на средства за съответно възнаграждение на личния състав в центровете за незабавна помощ. Недостиг на средства има и за увеличение на възнагражденията на работещите в районните здравни инспекции. Не доближават средствата и за дейно осъществяване и обгръщане на целевите групи по националните стратегии, изключително за профилактика на сезонния грип, за профилактика на рак на маточната шийка и за профилактика на ротавирусните гастроентерити, добави още министър Сербезова, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР